Footgolfer Sam van Bracht uit Breda.
Footgolfer Sam van Bracht uit Breda.

Door de mix van twee sporten is deze Bredanaar nummer 1 van Nederland

Sport

BREDA - Footgolf heeft steeds meer mensen in zijn greep. Wat begon als een leuk spelletje is inmiddels uitgegroeid tot een serieuze sport. Iemand die al jaren in de ban is van footgolf is Bredanaar Sam van Bracht. Momenteel is hij zelfs de beste footgolfer van Nederland. "Ik kom pas kijken."

Voor de mensen die de sport nog niet kennen, wat is footgolf precies?
“Footgolf is in 2009 bedacht, het is een combinatie van voetbal en golf. Het wordt gespeeld op een golfbaan en heeft voor de rest dezelfde spelregels als golf. Alleen speel je met een voetbal naar speciaal aangelegde footgolf-holes op de golfbaan."

Wanneer kwam je voor het eerst in aanraking met de sport?
“Ongeveer drie jaar geleden speelde ik het voor het eerst. Sindsdien heb ik veel footgolf clinics georganiseerd. Nadat ik afgelopen zomer voor de Footgolfclub waar ik zelf eigenaar van ben, twee kwalificatie-toernooien had georganiseerd voor het NK Footgolf bedacht ik me dat ik zelf ook graag wilde deelnemen aan het Nederlands Kampioenschap. Toen heb ik me via een ander toernooi gekwalificeerd voor het Nederlands Kampioenschap. Daar haalde ik vervolgens een gedeeld 9e plaats samen met Roy Makaay. Zodoende is het balletje gaan rollen.”

Wanneer voelde je dat je talent had voor de footgolf?
“Eigenlijk vrij snel na het NK. Een maand later won ik een toernooi in Amsterdam waaraan ook de beste Nederlandse footgolfers meededen. Vervolgens werd ik in november ook nog 2e tijdens een Internationaal toernooi in Portugal. De wereldkampioen werd toen eerste en de Europese kampioen werd derde. Op dat moment wist ik dat ik mee kon draaien met de Europese top.”

Over welke kwaliteiten moet een goede footgolfer beschikken?
“Veel mensen denken dat degene die het verst trapt de beste footgolfer is. In de praktijk blijkt dat de beste footgolfers ongeveer even ver kunnen trappen. De approach en het putten zijn de momenten dat je echt winst kunt pakken. Het gaat dus niet alleen om traptechniek, maar ook om baaninzicht en vooral het hoofd koel houden.”

Wie is een groter voorbeeld, Tiger Woods of Lionel Messi?
“Een combinatie is natuurlijk het beste. Een goede voetballer hoeft overigens niet altijd een goede footgolfer te zijn. Bijna alle footgolfers komen overigens wel uit de voetbalwereld. Je moet wel enigszins een bal met je voet kunnen raken natuurlijk.”

Je bent momenteel op zoek naar een persoonlijke sponsor voor het aanstaande footgolf-seizoen. Is footgolf een sport waarvan je kan leven?
“Vooralsnog niet, maar de sport staat wel op een keerpunt. Binnenkort wordt er een toernooi in Amerika georganiseerd met 40.000 dollar prijzengeld. Momenteel wordt er binnen de footgolf-wereld veel de vergelijking gemaakt met de dartsport. Dat begon ook als een spelletje in een café waar nu veel geld mee kan worden verdiend."

Welke doelen heb je gesteld voor jezelf?
“Hoewel ik nu op Nummer 1 sta van de Nederlandse Footgolf-ranking kom ik pas net kijken. Ik wil dan ook structureel onderdeel uitmaken van de Nederlandse en Europese top. Er wordt momenteel zelfs een Wereldkampioenschap gepland, waar ik graag zou willen pieken! Verder wil ik helpen om de sport verder te professionaliseren en ontwikkelen."