Logo bredavandaag.nl

Canicross: hardlopen met hond populair in Breda

  Sport

BREDA - De internationale canicrosswedstrijd is dit jaar in het Mastbos in Breda op 25 en 26 april. Met canicrossen nemen hardlopers hun hond mee en worden de hardloper en hond aan elkaar gelijnd. De Bredase wedstrijd is zeer bekend in de canicrosswereld en er doen dan ook jaarlijks zo’n 150 deelnemers mee uit onder andere Engeland, België en Frankrijk.


Om mee te doen aan de wedstrijd moet er wel getraind worden en moet de hond aan een aantal eisen voldoen, laat John van Zundert van de organisatie weten. “De hond moet minimaal een jaar oud zijn, vijf kilometer kunnen lopen en hij moet het natuurlijk leuk vinden!” Of een hond het leuk vindt of niet is volgens Van Zundert makkelijk te merken. “Je moet even oefenen, dan zie je al snel of de hond enthousiast meedoet of niet.”

Canicross is volgens Van Zundert al heel erg populair in België en is nu ook steeds populairder aan het worden in Nederland. Het is al de zesde keer dat er een canicross evenement in Breda wordt georganiseerd. "Vanuit de trainingen in Breda zijn inmiddels ook groepen ontstaan in Rotterdam, Zeeland en Bergen op Zoom. Breda loopt er echt mee voorop.”

Deelnemen kan niet zomaar, merkt Van Zundert op. “Er moet wel echt getraind worden voor deze wedstrijd. Veel mensen denken namelijk dat het rennen met een hond veel makkelijker is omdat je door de hond vooruit getrokken wordt. Dit is een fabeltje, het is veel zwaarder omdat je veel harder rent. Je loopt drie minuten harder op vijf kilometer, daardoor zijn de passen groter en is de belasting veel hoger.”

Ondanks dat het volgens Van Zundert zo zwaar is, gaat er zelden iets mis. “We hebben een keer een vrouw uit het bos gehaald die haar enkel verzwikt had. Verder kan ik me niet herinneren dat er wat mis ging. We hebben natuurlijk wel voorzorgsmaatregelen, de EHBO is aanwezig en ook de dieren EHBO, want met de honden kan ook wat gebeuren.”

Op maandag 30 maart start de organisatie met een beginnerscursus. “Hierbij leren we mensen en honden voor te bereiden om in de groep te lopen, leggen we de spelregels uit en geven we tips. De cursus bestaat uit vier trainingen en wordt afgesloten met een wedstrijd”, laat Van Zundert weten.

Opgeven kan via info@canicrossbreda.nl door uw eigen naam en de leeftijd van uw hond op te sturen. Het inschrijfgeld is eenmalig 15 euro, inclusief deelname op de internationale wedstrijd van 25 en 26 april.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief