Afbeelding
Jarno Schrurgers/Red Bull

Winnares Breda loopt in Florida Wings for Life Worldrun

Sport

BREDA - Sandra Laros verbaasde afgelopen jaar vriend en vijand door in Breda de Wings for Life Worldrun te winnen. Pas na 37,7 kilometer haalde de catchercar haar in. De prijs? Deelname in een andere stad naar keuze. Al had Laros dat niet meteen door.

“Pas op het podium, toen speaker Frans Jacobs aan me vroeg waar ik komend jaar wilde gaan lopen, had ik door wat de prijs was”, vertelt de voormalig topatlete op de baan. “En zelfs toen drong het niet helemaal tot me door. Ik dacht, hoezo, ik weet toch helemaal niet of het komend jaar weer in Breda is?”

De prestatie bezorgde de Oosterhoutse het gevoel van haar eerdere sportcarrière terug. “Ik ben in 2000 gestopt met topsport, maar dit was wel weer heel gaaf. De reacties ‘s avonds van vrienden waren ook mooi.”

Laros was helemaal niet van plan om zover te lopen. “Ik was in training voor de halve marathon op de Chinese muur, twee weken later. Ik dacht aan een duurloopje van twee uur. Samen met een loopmaatje liepen we in de meute eigenlijk harder dan gepland.”

“Na twee uur had ik wel door dat we voorlopig nog niet door de auto zouden worden ingehaald en op een gegeven moment naderden we de auto met de eerste vrouw. Toen ik die voorbij was ben ik door blijven lopen, al was ik wel helemaal kapot aan het eind.”

“2015 was een toetje op mijn topsportcarrière. Ik heb in het najaar ook de marathon van Etten-Leur gelopen. Ik dacht, als ik 37,7 kilometer kan lopen, dan kan ik ook wel een marathon.” Dat ging boven verwachting. “Ik liep 3.10 uur. Daarmee won ik”, zegt ze met enige verbazing.

De Oosterhoutse gaat desondanks niet meer als topsporter een wedstrijd in. “Ik loop vooral omdat ik lopen zo heerlijk vind, lopen blijft genieten en daar hoort voor mij zo nu en dan wel een wedstrijd bij. Dus ook in Florida ga ik vooral genieten.”

Deelname aan wedstrijden hangt nu vaak af van de kinderen, 11 en 13 en beiden ook looptalenten. “Als zij lopen, doen Marcel (eveneens voormalig topatleet, red.) en ik ook wel mee.” Wings for Life Worldrun kwam toevallig op haar pad. “Ik hoorde het via een collega. Maar lopen voor het goede doel, dat is heel mooi.”

Met de Wings for Life Worldrun zamelt de organisatie wereldwijd geld in voor onderzoek naar de genezing van dwarslaesie. Het inschrijfgeld komt volledig ten goede aan het onderzoek.  

In haar dagelijkse werk als fysiotherapeut komt ze ook zijdelings in aanraking met dwarslaesie-patiënten. “Bij de praktijk in Heusdenhout hebben we een apparaat functionele electrostimulatie. Daar werken dwarslaesiepatiënten onder begeleiding van een collega aan het versterken van hun spieren.”

In veel patiënten herkent ze de drive, die ze zelf ook heeft. In Florida gaat ze niet voor de winst, al weet ze precies hoever de winnaar kwam. “Iets verder dan ik in Breda, maar de nummers twee, drie en vier, kwamen ongeveer even ver.” Kansloos is ze niet. “Ik hoop in elk geval een kilometer of 35 te lopen. Ik ga genieten, maar wel proberen zo ver mogelijk te komen.”

Het principe van de Wings for Life Worldrun spreekt haar aan. Lopen zonder een daadwerkelijke finishstreep. “Dat sluit erg aan bij het lopen van nu. Mentaal is het wel zwaarder. Normaal weet je dat je na twee rondes van tien kilometer finisht, nu komt die auto. Ik kan me voorstellen dat als je in die meute loopt, dat een kick geeft.”

De Wings for Life World Run is zondag 8 mei weer in Breda. Inschrijven kan nog. De opbrengst gaat naar onderzoek voor dwarslaesie.