Logo bredavandaag.nl
FaceMePLS

Rubber in kunstgras niet in de ban, ondanks nieuw onderzoek

  Sport

BREDA - De gemeente Breda ziet geen reden rubbergranulaat bij kunstgrasvelden in de band te doen. Deze week bleek uit onderzoek van Zembla en de Vrije Universiteit dat de rubberkorrels wel degelijk mogelijk effect kunnen hebben op de gezondheid.


De gemeente Breda gaat af op richtlijnen van landelijke expertisecentra en andere instituten. “Mochten de richtlijnen van landelijke expertisecentra, ministerie, KNVB of GGD veranderen en aanleiding geven om het gemeentelijk standpunt aan te passen, dan zullen we dat vanzelfsprekend bekendmaken”, vertelt een gemeentewoordvoerder.

Volgens hem heeft de kwestie de aandacht. “In het kader van veiligheid moet er voortdurend gekeken worden of er meer of nieuwe informatie beschikbaar komt over de veiligheid en toepasbaarheid van alle soorten infills.” Rubbergranulaat is het meest bekend is van alle infills.

Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) concludeerde eerder dat sporten op rubbergranulaat veilig is. Het RIVM baseerde zich daarbij op het gegeven dat schadelijke stoffen (PAKS) zitten opgesloten in het granulaat. Uit het onderzoek van de Vrije Universiteit blijkt dat die stoffen wel degelijk vrijkomen.

De SP Breda heeft hierover vragen gesteld aan het College. Volgens de SP zouden deze nieuwe feiten bij de gemeente moeten leiden tot proactief handelen. Snelle duidelijkheid zou eventuele ongerustheid bij ouders en sportclubs weg moeten nemen.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief