Mitchell van der Gaag
Mitchell van der Gaag (Foto: Peter Visser)

Hoeveel punten houdt NAC over aan een busreis van zes uur?

  Sport

BREDA - De fanatieke NAC-fan heeft deze zondag al de hele week omcirkeld in zijn agenda staan. NAC gaat op bezoek bij FC Groningen, dat eveneens een matig seizoen doormaakt. Wat zijn de kansen voor de Bredanaars op een goed resultaat als ze zondagavond na in totaal meer dan zes uur bussen weer in Breda arriveren?


Een paar zekerheidjes heeft trainer Mitchell van der Gaag wel: Paolo Fernandes, Luka Ilic, Gervane Kastaneer, Grad Damen en Lucas Schoofs zijn er in elk geval niet bij. Zij zijn (nog steeds) geblesseerd.

Uitdaging voor NAC is het vinden van de zwakke plek in de Groningse defensie. “NAC heeft effectief maar één manier van aanvallen: Rosheuvel de bal geven en hopen dat zijn voorzet bij Te Vrede belandt”, vatte Levien den Boer, journalist van de B-side Rats het eerder deze week al samen.

Dat kan juist tegen Groningen weleens de juiste speelwijze zijn. FC Groningen is namelijk de club die dit seizoen het hoogste percentage van tegendoelpunten uit voorzetten heeft (33%, 8 uit 24). NAC daarentegen scoorde relatief het vaakst uit een voorzet (39%, 5 van de 12). Nog een hoopgevend feitje is dat Mikhail Rosheuvel in zijn carrière de meeste eredivisiegoals maakte tegen FC Groningen (3).

In de vorige editie van FC Groningen - NAC hielden de Bredanaars een punt over (1-1 in februari 2018). In die wedstrijd maakte Pablo Mari een ongelukkig eigen doelpunt, maar wist Mitchell te Vrede in de slotfase de stand weer gelijk te trekken.

NAC treedt vermoedelijk weer aan in het 5-3-2 systeem. “Met het 5-3-2 systeem stond het verdedigend tegen Ajax wel goed en in de oefenwedstrijd tegen Zulte Waregem wist NAC ook de nul te houden”, vertelde oud-trainer en oud-keeper van NAC John Karelse eerder deze week al. Al ziet hij NAC vandaag wel anders spelen. “Als Mitchell van der Gaag het materiaal heeft om 4-3-3 te kunnen spelen, dan zou ik dat gewoon doen."


Wie denkt dat resultaten uit het verleden ook iets zeggen over de toekomst, is wellicht wat minder optimistisch. In 20 van de in totaal 39 eerdere ontmoetingen in Groningen ging NAC met lege handen naar huis. NAC won slechts acht keer en speelde elf keer gelijk.  FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief