Wint NAC vrijdagavond het eerste Avondje NAC van 2019?

Door: Robbert Temmen Sport

BREDA - NAC neemt het vrijdagavond tijdens het eerste Avondje NAC van 2019 op tegen ADO Den Haag. Na de teleurstellende derby tegen Willem II gaat de ploeg van trainer Mitchell van der Gaag in het Rat Verlegh Stadion voor een beter resultaat. Wint NAC het eerste Avondje NAC van 2019?

Vrijdagavond moet NAC het doen zonder clubtopscorer Mitchell te Vrede. Tijdens het duel tegen Willem II moest hij vroegtijdig met een blessure het veld verlaten. Door een verrekking aan zijn pees lijkt hij weken uitgeschakeld te zijn. Mikhail Rosheuvel moet nu dus de ballen de komende weken op een andere spits gaan geven. Rosheuvel was bij 52 procent van de eredivisiegoals van NAC betrokken. Hij maakte zelf vijf doelpunten en gaf zes keer een assist. Alleen ADO-speler Abdenasser El Khayati is met 68 procent vaker betrokken bij doelpunten van zijn ploeg.

Ondanks de verwachte kou is het aangeraden om tot de laatste minuten te blijven zitten aankomende vrijdag. De laatste acht van de in totaal negen doelpunten uit de laatste vier eredivisie-ontmoetingen tussen beide ploegen in Breda vielen in de 59e minuut of nog later. Afgelopen seizoen besliste Tom Beugelsdijk het duel met een treffer in de 80e minuut in het voordeel van ADO Den Haag. Dit was tevens het enige doelpunt van die wedstrijd.

In de afgelopen negen eredivisieduels tussen ADO Den Haag en NAC wisten de Bredanaars slechts één wedstrijd te winnen. In de overige thuis- en uitduels verloor NAC vijf keer en speelden de twee ploegen drie keer gelijk. De Parel van het Zuiden heeft in eigen huis wel de overhand als het gaat om de totale onderlinge duels in de eredivisiehistorie. NAC wist vijftien keer de punten in Breda te houden, ADO Den Haag ging er elf keer met de volle buit vandoor en tien keer eindigde NAC-ADO Den Haag in een gelijkspel.

De Bredanaars zijn voor de bezoekers van vrijdag een graag geziene tegenstander. De Hagenezen boekten tegen de Bredanaars 29 overwinningen en 131 eredivisietreffers. Tegen geen enkele ploeg lukt dat ze vaker.

De ploeg van trainer Mitchell van der Gaag sloot 2018 af met twee opeenvolgende thuiszeges in de eredivisie. Vitesse (2-1) en SC Heerenveen (4-2) verlieten het Rat Verlegh Stadion met lege handen. De laatste reeks van drie ongeslagen thuiswedstrijden op het hoogste niveau dateert van het seizoen 2013/2014. Toen won NAC vier thuiswedstrijden op rij tegen AZ (3-0), Heracles (2-1), Go Ahead Eagles (5-0) en PSV (2-1).