Foto: Robbert Temmen

38 teams strijden tijdens voorronde NK ScholenPloegenAchtervolging

  Sport

BREDA – De derde regionale voorronde van de Nederlandse Kampioenschappen ScholenPloegenAchtervolging vond donderdag plaats in de Optisport Schaatsbaan in Breda. 38 teams streden voor de felbegeerde plaatsen voor de finale van 12 maart in.


Met bijna 2.000 deelnemers verspreid over zes voorrondes is dit het grootste schaatstoernooi van Nederland. Volgens Cor Soons van Deltalent is dit het enige evenement waar ook 'een leek' aan mee kan doen. "Schaatsers die meedoen aan dit evenement hoeven niet eens 'echte' schaatsers te zijn. Vandaag doen leerlingen mee die nog nooit hebben geschaatst, maar ook leerlingen die al schaatswedstrijden rijden. Het is vandaag echt een feestje. Zoals je misschien wel kan horen is het nooit stil op de baan."

Om het toernooi zo eerlijk mogelijk te houden heeft de organisatie de schaatsers verdeeld in vier verschillende categorieën. Daarnaast wordt er ook nog een onderscheid gemaakt tussen jongens en meisjes. De organisatie bestaat uit ongeveer 40 vrijwilligers. De 80-jarige Bob Bego is de jurycoördinator. Ieder jaar trommelt hij de vrijwilligers op. Bego staat vandaag zelf dicht bij het ijs en zorgt dat de start goed verloopt. 

De ploegen, bestaande uit leerlingen van het voortgezet onderwijs, strijden om de nationale titels in verschillende categorieën. Uit Breda doen onder andere het Newman College, Graaf Engelbrecht, Prinsentuin en het Stedelijk Gymnasium mee. Een school kan meerdere ploegen inschrijven. Iedere ploeg bestaat uit maximaal vier rijd(st)ers en een coach. 

Tijdens de pauze is Team Graaf Engelbrecht de tactiek aan het doornemen. De vier leerlingen bespreken een tactiek en docent Lichamelijke Opvoeding, Rob Goossens kijkt stralend toe. "We hebben het nooit echt over een bepaalde tactiek gehad. Dat de jongens nu zelf dit initiatief nemen is toch geweldig", zegt hij enthousiast. "Deze jongens hebben allemaal weinig ervaring met schaatsen en zijn vandaag echt aan het genieten. Ze missen dan wel een dag school, maar dat maakt echt niet uit. Vandaag komen ze weer met zoveel verschillende mensen in contact en dat is ook goed."

De leerlingen vertellen dat ze de eerste wedstrijd op een honderdste hebben gewonnen. "In de tweede wedstrijd moeten we een nog betere tijd wegzetten, daarom gaan we afspraken maken." Overigens telt vandaag alleen de tijd van de derde schaatser. "Daarom moeten we zorgen dat we dicht bij elkaar blijven. Je moet schuilen achter de wind van je voorganger", vertelt een van de leerlingen.  

Van elke categorie gaan de nummers 1 en 2 naar de finale. Tijdens deze finale komen ook de nummers 1 en 2 van elke categorie van de zes andere steden op 12 maart naar Breda. Eerder werd in 2013 de grote finale ook al in Breda gereden. Dit jaar worden er in totaal zes voorrondes gehouden in Enschede, Heerenveen, Breda, Groningen, Den Haag en Amsterdam. Aan het einde van de dag krijgt iedere deelnemer een certificaat als bewijs van deelname aan deze voorronde.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief