Jelle ten Rouwelaar.
Jelle ten Rouwelaar. (Foto: Wijnand Nijs)

NAC na Van der Gaags afscheid. En nu?

  Sport

ANALYSE - Het opstappen van Mitchell van der Gaag brengt NAC in het eindspel van dit seizoen. Wat is wijs, met nog acht wedstrijden te gaan en een kloof van acht punten tot de nacompetitiestreep?


Gaat het om dit seizoen? Of kijkt de leiding - wie dat dan ook is - naar het komende seizoen? Dat zijn grofweg de afwegingen die NAC nu moet maken.

Als het gaat om komend seizoen is het zaak om goed te kijken naar welke spelers er dan onder contract staan. Want daar moet een nieuwe trainer mee werken, niet met de huidige selectie die als los zand aan elkaar hangt. Als het gaat om de toekomstige chemie en wisselwerking tussen spelers en trainer, dan is het zaak om met een heldere visie een trainer te zoeken. Die trainer zal ook willen weten met wie hij gaat werken. En op welk niveau. Een nieuwe trainer die nu NAC verder gaat helpen en die ook komend seizoen voor de groep staat, lijkt daarmee een garantie voor meer ellende.

Dan gaat het dus om de resterende acht wedstrijden, met eventueel een haast door niemand meer verwacht toetje in de vorm van de nacompetitie. Wie moet de kar trekken? Die conclusie lijkt simpel: Rob Penders en Jelle ten Rouwelaar zijn aan de bal. Deze oud-spelers en huidige assistenten kunnen wellicht net als John Karels jaren geleden de sfeer kantelen en NAC aan de praat krijgen.

Daarvoor is wel wat nodig. Want op dezelfde manier voortmodderen - vijf verdedigers en vooral niet willen verliezen en dat dan toch doen - leidt alleen tot meer onvrede binnen de geledingen. Dus moeten er keuzes gemaakt worden. Voor spelers die vooruit willen, die voor elke meter willen vechten en die voor elkaar willen werken. Dat betekent dat er spelers buiten de boot gaan vallen en via de tribune uiteindelijk naar de uitgang verwezen gaan worden.

Of dat een garantie is voor succes? Uiteraard niet. Maar de 19.000 hondstrouwe fans verdienen in elk geval een herkenbaar elftal, dat strijdend de laatste fase van deze competitie ingaat.

En als duidelijk is wat de afloop gaat zijn, kan er naar komend seizoen gekeken worden. Hopelijk is er dan een nieuwe algemeen directeur en een nieuwe technische man, die samen op zoek kunnen naar een trainer die bij NAC past én dito spelers.FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief