Voor het eerst aan de start van een hardloopwedstrijd: deze 60 vrouwen doen het | Bredavandaag | Hét nieuws uit Breda
Foto: Slowrun Nederland

Voor het eerst aan de start van een hardloopwedstrijd: deze 60 vrouwen doen het

  Sport

BREDA - Aan de start van de Singelloop staan morgen weer duizenden deelnemers. Veel van hen lopen ieder jaar mee, of rennen zelfs meerdere keren per jaar een hardloopwedstrijd. Maar dat geldt zeker niet voor iedereen. De hardloopgroep van Verona de Waal stond nog nooit eerder aan de start van een evenement als de Singelloop. "Voor hen is het echt spannend! Ik ben enorm trots", vertelt De Waal.


Met maar liefst zestig Bredase vrouwen staat Verona de Waal morgen aan de start van de Singelloop. En voor minimaal 90 procent van de groep is het de allereerste keer dat ze zoiets doen. "De vrouwen die ik train zijn eigenlijk allemaal maximaal een jaar bezig met hardlopen. Meedoen met een hardloopevenement is voor velen dan ook nieuw. En toch rennen er morgen tien de 5 kilometer, en 50 de tien kilometer. Daar ben ik enorm trots op."

Plezier

De Waal is eigenaresse van Slowrun Nederland. "Bij onze trainingen draait het allemaal om plezier. Wat ik veel zie, is dat vrouwen vaak niet aan bewegen toekomen. Ze zijn veel te druk met het gezin, de partner en het werk. Ze hebben wel zeshonderd prioriteiten, maar hun eigen lichaamsbeweging is er daar niet een van. En dat is zonde, want bewegen is enorm gezond." Daarom wil De Waal de drempel om te sporten voor hen wegnemen. En dat doet ze met Slowrun. "Bij ons draait hardlopen absoluut niet om steeds verder of harder gaan rennen. Het gaat ons alleen om plezier. In beweging zijn moet leuk zijn. Iedereen rent op zijn eigen tempo, en tijdens de trainingen nemen we ook tijd om te stoppen op mooie plekken of om yoga-oefeningen te doen."

Door plezier centraal te stellen, lukt het de vrouwen om verder te lopen dan ze zelf dachten te kunnen, vertelt De Waak. "Aan het einde van zo'n training heeft toch altijd wel iemand de afstand bijgehouden. Die zegt dan bijvoorbeeld, het was weer 6,8 kilometer. Dan vallen er vaak wel wat monden open, want de vrouwen hebben dan totaal niet het gevoel gehad dat ze zo ver hebben gerend!"

Herkenbaar

De vrouwen uit de loopgroep van De Waal zijn zondag makkelijk te herkennen: ze rennen allemaal in een zwarte tanktop met het Slow Run logo. Én zo komen allemaal tegelijkertijd over de finish. "Natuurlijk rent iedereen zijn eigen tempo, maar we gaan er alles aan doen om uiteindelijk wel samen over de finish te komen. Want het samen doen, dat staat bij ons centraal!"

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief