Octopus Bert voorspelt gelijkspel Oranje

  Voetbal

BREDA - Als ruim vier jaar is de voorspellende octopus Bertje een begrip in Breda en ver daarbuiten. Niet alleen is de octopus een volle broer van de wereldberoemde octopus Paul. Hij staat ook nog eens bekend als het slechtst voorspellende dier aller tijden. Al ziet de inktvis dat zelf anders. "De media heeft het op mij voorzien, verdraait mijn woorden, probeert mij op te eten."


Vier jaar geleden voorspelde Bertje nog dat Nederland wereldkampioen zou worden na een schwalbe van Robben. Twee jaar geleden wist hij zeker dat Oranje de halve finale zou halen na een hattrick van - de al lang gestopte - Frank de Boer. Het leverde hem een storm van kritiek op. Sommige analisten twijfelde openlijk aan de voetbalkennis en voorspellende krachten van het weekdier.

Bert ziet hierin vooral de hand van de media. Een verslaggever van BredaVandaag zou tijdens het WK in 2010 hem zelfs hebben willen opeten nog voordat zijn voorspelde uitslag onjuist bleek. "Daarin blijkt al hoe bevooroordeeld de pers is. Gelukkig ben ik goed bevriend met Marianne Thieme, anders had ik nu tussen de patatten geslapen."

Ondanks zijn magere trackrecord is Bertje niet onder de indruk van zijn conculega's. "Gordeldier Bert is gewoon een charlatan, die geeft antwoorden die zo multi-interpretabel zijn dat het altijd wel klopt. Die Wkavia bij 3FM zat er al de eerste wedstrijd meteen naast, maar daar hoor je niemand over. " Over zijn eigen voorspelling voor de eerste wedstrijd 'Iets met het getal tien' wil hij niet ingaan. "Sinds de Lucky-streak van mijn broer liggen octopussen onder een vergrootglas. Typisch Nederlands. Als je hier je tentakels boven het wateroppervlak steekt vissen ze je op."

Voor de wedstrijd tegen Mexico voorspelt Bertje een gelijkspel. Daar houdt hij het bij. Aan een verdere voorspelling waagt hij zich niet. "Totale mens-principe", mompelt Bertje.

 
NIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief