Logo bredavandaag.nl

Binnen 5 dagen tijd van winter naar lente

  Weer

Dat het Nederlandse weer/klimaat wisselvallig is, dat is eenieder wel bekend. Maar zulke grote bokkesprongen als afgelopen dagen is wel heel bijzonder.


Vrijdag 10 februari was het nog hartje winter. Er werd een ijsdag genoteerd, want met een maximumtemperatuur van -0,4 graden bleef het in Breda de hele dag vriezen. Het winterplaatje werd 's avonds compleet gemaakt met een sneeuwdekje van 1 cm verse droge poedersneeuw.

Hoe anders ziet het er nu, 5 dagen later, op woensdag 15 februari uit. Volop lente met volop vogelgezang, ontluikende voorjaarsbloeiers, zonovergoten en een zeer zachte zuidoostenwind en geen wolkje aan de lucht. In Breda werd 14,4 graden opgetekend. Elders in de provincie werd het nog zachter. Woensdrecht en Gilze Rijen 15,1 graden en in Eindhoven de Brabantse topper voor deze woensdag met 16,6 graden. Midden februari zijn weleens hogere temperaturen gemeten, maar de omslag van winter naar lente op 5 dagen tijd mag wel als bijzonder markant aangeduid worden.

Donderdag start de dag bewolkt met lokaal nog een spatje regen. Er komen opklaringen.
De zon en wolken gaan elkaar afwisselen en het is dan droog weer. Er waait een zwakke tot soms matige zuidwestenwind van 2 of 3 Beaufort. Het kwik doet een
stapje terug naar 10 graden, dat is nog altijd zacht te noemen. Ook de dagen na donderdag blijft het zacht weer.

(Opgesteld woensdagavond 15  februari 2016, 23.00 uur)FOTOSERIESNIEUWSBRIEF


Blijf op de hoogte van het lokale nieuws uit jouw regio met onze dagelijkse nieuwsbrief