Wordt het donderdag lokaal 40 graden in Brabant?
Wordt het donderdag lokaal 40 graden in Brabant? (Foto: Nico Koevoets.)

Hittegolf met mogelijk alltime recordtemperaturen

  Weer

Weersverwachting voor maandag 22 juli 2019


Algemene luchtdrukverdeling
Bij het westen van Frankrijk ligt een hogedrukcel die dinsdag opgeschoven is naar de Wadden. In de loop van de komende dagen komt daarmee een zeer warme zuidoostelijke luchtstroming tot stand.

Weersverwachting voor maandag 22 juli 2019
Het is zonnig en droog. Hier en daar drijven wat wolkenveldjes voorbij. De wind waait zwak tot matig, gemiddeld met 2 of 3 Beaufort uit het zuidwesten. Het kwik kan al oplopen naar 26 tot 27 graden in West-Brabant en 28 tot 29 graden in Oost-Brabant.

Het weer voor de volgende dagen
De komende dagen wordt het heet, heter en het heetst. De luchtstroming wordt zuidoostelijk, waardoor hete lucht uit o.a. Frankrijk, waar de afgelopen tijd het kwik al regelmatig de 40 graden passeerde naar Brabant gaat stromen. De kans is realistisch dat het Nederlandse alltime temperatuurrecord, 38,6 graden gemeten in Warnsveld op 23 augustus 1944 gaat sneuvelen. Donderdag kan het metname in het oosten van Brabant 39 graden of heter worden. Of de 40 graden ook daadwerkelijk gehaald wordt is nog even afwachten. Voordat het zover is, wordt het dinsdag al tropisch warm met maxima van 30 tot 34 graden van west naar oost gezien in Brabant. Het is zonnig en droog bij een zwak oostenwindje. Woensdag opnieuw zonnig en droog, de wind draait naar het zuidoosten en wordt matig, gemiddeld 3 Beaufort. Maximumtemperaturen van 35 tot 37 graden van west naar oost gezien. Donderdag zou dan de klapper van de week worden met 38 tot 39 graden gemiddeld. Het is zonnig en droog bij een aanhoudende matige zuidoostenwind. De verwachting voor vrijdag is nog onzeker.

Zo was het weer gisteren (zondag 21 juli 2019)
Maximumtemperatuur        24,3 graden
Minimumtemperatuur        14,4 graden
Neerslag                           droog

Weersverwachting opgesteld maandag 22 juli 2019 om 09:00 uur

Nico Koevoets

FOTOSERIES