Afbeelding

'Wereldmerk’ Breda Bier nu ook in Breda

Zakelijk

BREDA – De chauvinisten kunnen hun hart ophalen. Binnenkort komt de pils van Breda Bier permanent in de schappen te liggen en niet alleen meer in winkels in de meeste verre oorden. “Nu is Breda zelf aan de beurt. Ook de horeca.”

Nietsvermoedende Bredanaars op vakantie zijn al verschillende malen aangenaam verrast door ergens ter wereld op een blikje Breda Bier te stuiten. Van winkels in Marokko tot supermarkten in Maleisië en Singapore. De Kanaaleilanden Guernsey en Jersey hebben zelfs een licentie om het bier te brouwen.

Het Bredase bedrijf United Dutch Breweries (UDB) exporteert Breda Bier naar 17 landen. Maar hier was het nauwelijks verkrijgbaar. Daarom heeft UDB samen met de Inbev brouwerij besloten het ook hier te gaan verkopen.

"Inbev is in Nederland dan ook de merkeigenaar. Het Breda Bier in blik is als actie voor de Grote Kerk al een tijdje verkrijgbaar, maar alleen bij de Albert Heijn. Daar gaat dus verandering in komen”, aldus Stijn Deelen van UDB.

Het bedrijf was voorheen de exportafdeling van de Inbev brouwerij die zelfstandig verder is gegaan. Naast het Breda Bier voert UDB nog steeds het alom bekende merk Oranjeboom, behalve in Nederland. Daar houdt vergelijking met Breda verder op, want de pils wordt allang niet meer in de stad gebrouwen.

“Bij de Beiaard hebben ze natuurlijk een prachtige brouwerij, maar wij werken op grotere schaal. Verder heb je eigenlijk een paar fanatieke Bredanaars nodig. Een aantal die zich willen in zetten voor de gevoelswaarde van de combinatie bier en Breda. Daarom hebben we besloten het hier als eerste in Nederland te gaan verkopen. Wat is een beter startpunt dan Breda?”, meent Deelen.

Volgens UDB worden alle oude recepten van de Bredase Brouwers gebruikt. De smaak van pils uit Breda proeven ze inmiddels over de hele wereld. Delen: “In Panama, Costa Rica, de Fiji en de Solomon eilanden. Maar vanaf volgende week ook hier. Hockey vereniging Zwart-Wit heeft de eerste order al geplaatst.”