Afbeelding

Aithra Award: ‘Ik ben niet zo van vrouwenemancipatie’

Zakelijk

BREDA – Zes vrouwen met een topfunctie, die zelfstandig ondernemer zijn of als talent gezien worden staan zaterdag in de schijnwerpers. Allen zijn door de Bredase stichting Aithra genomineerd voor de gelijknamige Award en een aanmoedigingsprijs voor ondernemende vrouwen.

Petra Koenders, 42-jaar, is directeur van de Academie voor ICT & Business aan de Avans Hogeschool in Breda is ‘eervol’ verrast door de nominatie voor de Aithra aanmoedigingsprijs.

“De filosofie van Aithra spreekt mij aan omdat het faciliteren van een (vrouwen)-netwerk met ambitieuze, ondernemende vrouwen, altijd een toegevoegde waarde heeft voor mijzelf, maar naar verwachting ook in de rol en functie die ik heb.”

Ambitie

“Hoog en breed, daarmee wil ik zeggen: Het maximale willen halen uit al mijn ‘rollen’ met een gezonde balans.

Emancipatie geslaagd?

“Ik ben met deze materie eerlijk gezegd helemaal niet bezig en ik vind het ook niet belangrijk. Emancipatie zie ik in de breedte, niet alleen betrokken op de vrouw, maar op het hele gezin, inclusief de man.”

“Maar ik vind de vrouwenemancipatie niet geslaagd, omdat ik denk dat in de maatschappij nog te veel de focus is op vrouwen, terwijl dit veel meer op het gezin moet zijn. Flexwerken en ouderschapsverlof zijn of kunnen van belang zijn voor heel het gezin, niet alleen voor de vrouw. Door nu juist de focus er op te leggen, wordt het een vrouwending. Heel jammer mijns inziens.”

Een ondernemende vrouw staat gelijk aan

“Een ondernemende vrouw staat voor mij gelijk aan iemand die met energie en visie het maximale uit zichzelf en de omgeving haalt. Iemand met pit en oog voor haar omgeving.”

Nauwelijks vrouwen in het kabinet

“Prima, als ze maar goed hun werk doen, hun verantwoordelijkheid pakken en dragen.”