Afbeelding
Foto: Politie Bergen op Zoom

Acht verdachten verhoord in kader van Cyberweek

Door: Amber Kuijs Politie

BREDA - De politie heeft in het discrit De Baronie in het kader van de Cyberweek acht verdachten gehoord. Het meerendeel was uitgenodigd om een verklaring af te komen leggen. Een verdachte is woensdag 27 maart thuis gearresteerd en naar het politiebureau gebracht .Tijdens deze cyberweek week is er onderzoek naar oplichtingspraktijken. Er was hierbij spraken van oplichting via Marktplaats en één zaak waarbij sprake was van fraude met een betaalverzoek van de bank, verstuurd via Whatsapp.

Een 19-jarige man uit Breda wordt verdacht van drie oplichtingszaken. De bedragen variëren hierbij van 230 tot 550 euro. Het totaal bedrag is bijna 1200. De Bredanaar heeft bekend en krijgt via het OM een Buitengerechtelijke Afdoening. Een 40-jarige man uit Breda, hij wordt verdacht van zeven oplichtingszaken, totale buit ruim 375 euro. Een 21-jarige vrouw uit Breda is ook als verdachte verhoord, maar vermoedelijk heeft zij zich niet schuldig gemaakt aan internetoplichting, het Openbaar Ministerie heeft beslist dat de zaak tegen haar geseponeerd wordt.

Een 28-jarige Zundertse wordt verdacht van tien oplichtingszaken. De bedragen zitten tussen de 15 en 250 euro met een totale buit van 1100 euro. Na verhoor is ook de partner van deze vrouw aangemerkt als verdachte. Hij moet nog worden verhoord. Een 41-jarige man uit Geertruidenberg wordt verdacht van drie oplichtingszaken voor bedragen variërend van 35 euro tot 220 euro. Zijn totale buit is ruim 320 euro. Een 22-jarige man uit Oosterhout wordt verdacht van zes oplichtingszaken, voor bedragen variërend van 46,50 tot 157 euro, totale buit ruim 643 euro. Een 21-jarige man uit Terheijden wordt verdacht van drie oplichtingszaken. Bij hem waren het bedragen rond de 175 euro. De totale buit komt uit op bijna 540 euro. 

Het Openbaar Ministerie ziet af van strafrechtelijke vervolging indien de verdachte akkoord gaat met een buitengerechtelijke afdoening. Concreet houdt dit in dat de verdachte enkel het door hem veroorzaakte schadebedrag moet terugbetalen en dat de verdachte daarbij geen bijkomende boete of straf opgelegd krijgt. Als de verdachte het dan alsnog niet of deels terugbetaald, dan komt het dossier alsnog op zitting. 

Daarnaast werkten rechercheurs nog aan een cybercrimezaak waarbij een 20-jarige vrouw uit Made er van wordt verdacht via Whatsapp een 37-jarige vrouw uit Den Haag te hebben opgelicht. Het slachtoffer kreeg een bericht van een vriendin van haar met de vraag op ze 1900 euro kon missen vanwege een spoedgeval. Vervolgens kreeg de vrouw een betaalverzoek en dacht het geld over te maken naar haar vriendin. Kort daarna bleek het account van haar vriendin gehackt en was ze haar geld kwijt. Deze verdachte heeft bekend betrokken te zijn geweest bij de diefstal. Ze blijkt in deze zaak als een zogenaamde 'money mule' bankrekeningen te hebben geopend, die door anderen zijn misbruikt voor criminele activiteiten.