'Provincie belangrijk voor buitengebieden en economie'

Politiek

BREDA - In maart zijn er weer Provinciale Staten verkiezingen. Marielle Overboom, oud-fractievoorzitter voor D66 in Breda en al 40 jaar inwoonster van onze stad is nummer twee op de kieslijst van de partij. Een interview met de Bredase kandidaat:

- Provinciale Statenverkiezingen zijn niet echt populair, hoe gaat u de partij promoten?
"Er is inderdaad maar een opkomst van 40 procent bij de verkiezingen. De campagne is hetzelfde als bij de landelijke verkiezingen: We gaan flyeren, doen mee aan debatten en laten ons zien op de socialmedia zoals YouTube."

- Wat doet de provincie?
"De provincie heeft veel te zeggen over de ruimtelijke ordening, natuur en economie. Sportvoorzieningen en cultuurvoorzieningen worden bijvoorbeeld voor een groot deel gesubsidieerd door de provincie. Daarnaast neemt de provincie binnenkort meer taken en budgetten over van het Rijk."

- Wat heeft u met de Provincie?
"Van 1992 tot 1997 werkte ik bij de provincie. Toen pas merkte ik hoeveel taken en invloed de provincie heeft. Zelf voel ik mij ook een echte Brabander, ik woon al veertig jaar in Breda."

- Wat zijn de speerpunten van D66 bij de aankomende verkiezingen?
"D66 vindt Brabant een provincie van wereldklasse. We zitten vlakbij Vlaanderen en moeten goed kijken hoe we daarmee kunnen samenwerking. Daarnaast willen meer gaan investeren in duurzaamheid en de innovatie verbeteren. Dat eerste gaan we vooral proberen door meer duurzame energie te realiseren in Brabant en ten tweede willen we investeren in onderwijs, dat is onder meer nodig om de innovatie te bevorderen binnen bijvoorbeeld bedrijven."

- De PVV doet ook voor de eerste keer mee met de provinciale staten verkiezingen wat vindt u daarvan?
"De PVV richt zich vooral op als anti-islam partij en strijdt voor meer veiligheid. Die twee onderwerpen passen meer bij de Rijksverantwoordelijkheid. Vanuit de provincie kun je met die onderwerpen weinig beginnen."

- Waarom moeten de mensen gaan stemmen?
"Als je waarde hecht aan behoud van het buitengebied, dus niet teveel bedrijventerreinen en veel groen, ga dan stemmen de provinciale statenverkiezingen op 2 maart!"