Afbeelding

PvdA: Leren Bredase kinderen wel zwemmen?

Politiek

BREDA - De PvdA heeft in vragen aan de raad haar zorgen geuit over de zwemvaardigheid van de Bredase jeugd. Twee jaar geleden werd het schoolzwemmen afgeschaft wegens te hoge kosten, waarna er een vangnetregeling werd opgetuigd. Deze regeling uit 2012 was gericht op de ongeveer 150 Bredanaren in groep 7 die nog niet konden zwemmen. De sociaal democratische partij zegt de indruk te hebben dat er weinig van de regeling gebruik is gemaakt.

"Breda is met de singels, de Galderse Meren en de Asterdplas een waterrijke stad. Voor hun veiligheid, maar ook om sociaal mee te kunnen doen, is het van belang dat alle Bredase kinderen kunnen zwemmen", zo stelt Richard Blankenstein namens de PvdA.

Eerder was er met de scholen en Optisport een afspraak gemaakt dat kinderen die in groep 7 zonder zwemdiploma tijdens schoolvakanties hun diploma kunnen behalen. Het zou hier vooral kinderen betreffen waarvan de ouders de zwemlessen niet kunnen betalen. Ook blijkt uit onderzoek dat ouders met een bepaalde culturele achtergrond onbekend zijn met het gevaar op verdrinking.

De partij wil nu precies weten hoeveel kinderen van de geschatte 150 gebruik heeft gemaakt van het vangnet en wat de gemeente heeft gedaan om hen te bereiken. Verder wil de PvdA weten wat dit allemaal heeft gekost.