Patrick van Lunteren bij de installatie van het college van Breda'97, CDA, GroenLinks, PvdA en SP op 15 mei 2014. foto Peter Visser
Patrick van Lunteren bij de installatie van het college van Breda'97, CDA, GroenLinks, PvdA en SP op 15 mei 2014. foto Peter Visser

Grote zorgen PvdA Breda over certificering Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant

Politiek

BREDA - Het baart de PvdA in Breda grote zorgen dat Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant nog geen certificering heeft voor het uitvoeren van de jeugdzorg na 1 januari. Volgens de raadsfractie komt daarmee de zorg voor een kwetsbare groep in gevaar.

Breda is samen met andere gemeenten in de regio een contract aangegaan met Bureau Jeugdzorg voor uitvoering van de zorg vanaf 1 januari. De Jeugdzorg valt dan onder verantwoordelijkheid van de gemeenten in plaats van het Rijk. Die zorg mag volgens de regels alleen verleend worden als er een certificaat is verleend. Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant is de enige partij in Nederland die deze goedkeuring nog niet heeft, blijkt uit een overzicht van het Keurmerkinstituut dat de certificering doet.

Over de kwestie zou vandaag spoedoverleg plaatsvinden tussen de verschillende partijen. Directeur Willem van Weperen van het keurmerkinstituut gaat niet in op deze specifieke keuring. Hij stelt dat geen enkele aanvrager meteen alles op orde heeft. “Na ons eerste bezoek krijgt een instantie opmerkingen die dan meegenomen worden in verbeterplannen. Als die ingediend en goedgekeurd zijn, dan verlenen wij nog dezelfde dag een certificaat.”

Wanneer die verbeterplannen worden ingediend is onduidelijk. Die bal ligt volgens Van Weperen bij Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant. Hij stelt dat certificering nog wel mogelijk is dit jaar. Het Keurmerkinstituut blijft tot het laatste moment van dit jaar beschikbaar voor het beoordelen van de verbeterplannen, geeft hij aan. “Zeker omdat er zoveel vanaf hangt.”

Sanne Bijlsma van de PvdA wil van het college van burgemeester en wethouders in Breda weten wat plan B is, mocht de certificering desondanks niet geregeld zijn voor 1 januari. “Want het is onduidelijk wat de gevolgen zijn voor cliënten die voor julp afhankelijk zijn van Bureau Jeugdzorg Noord-Brabant. Zij mogen hier niet de dupe van zijn.”