Patrick van Lunteren is door wijkbewoners gekroond bij een verrassingsfeestje voor zijn afscheid.
Patrick van Lunteren is door wijkbewoners gekroond bij een verrassingsfeestje voor zijn afscheid. Foto: Joyce van Zijl

Pluchen troon voor aftredend wethouder Patrick van Lunteren

Door: Joyce van Zijl Politiek

BREDA – Het Belcrumhuis loopt vol deze vrijdagmiddag. Marloes en Natasja, twee actieve Bredase dames die zich de afgelopen jaren sterk gesteund hebben gevoeld door Patrick van Lunteren, bedachten dat het leuk zou zijn om de vertrekkende wethouder te bedanken voor wat hij de voorbije vier jaar gedaan heeft.

Het begon met een ideetje, al snel kregen ze bijna honderd reacties van mensen die hem ook graag in het zonnetje wilden zetten. En zo ontstond een groot complot. Zo’n surprise-party geheim houden is een hele toer en het blijkt ook niet helemaal gelukt.

Dus Patrick van Lunteren heeft wel door dat er iets te gebeuren staat deze vrijdagmiddag. Maar de schaal waarop dat gebeurt, is wel degelijk een verrassing. Want dit feest is niet georganiseerd door de politiek, maar door bewoners die veel met hem te maken hadden.  

Hij wordt tot aan het podium begeleid, waar een pluchen troon (jawel, toch weer op het pluche) staat. Na zijn ‘kroning’ tot koning krijgt hij ook nog een scepter en een rode mantel, ten teken dat hij veel actieve wijkbewoners een inspiratie is geweest.

Het begon vaak met een klein plan, maar dankzij zijn steun werd dat groter en groter en raakten steeds meer mensen betrokken bij hun eigen wijk of buurt, maken de aanwezige Bredanaars duidelijk. Zijn motto was ‘we gaan het verschil maken’.

Uit alle wijken van de stad zijn mensen gekomen om hem te bedanken en ook om een beetje afscheid van hem te nemen. Met een lied, een t-shirt met logo van Boyke’s Hoeve, een optreden van Mo en veel cadeaus.

Hij laat het allemaal over zich heen komen. “Ik heb allemaal geweldige dingen over mezelf gehoord. Ik vind het nogal meevallen hoor, zo fantastisch ben ik niet. Want zonder jullie was er helemaal niets van al mijn plannen en ideeën terecht gekomen”, verwijst hij naar de inspanningen van de wijkbewoners zelf. Hij onderstreept: “ Jullie zijn de mensen die het gedaan hebben. Het samen doen, mensen verbinden met elkaar, vooral van het goede uitgaan, doen wat je belooft, daar gaat het om. We moeten de menselijke maat nooit vergeten!”