Het college van burgemeester en wethouders. Vlnr: Carla Kranenborg- Van Eerd, Peter Bakker, Jeroen Bruijns, Daan Quaars, Arjen van Drunen, Paul Depla, Boaz Adank en Marike de Nobel
Het college van burgemeester en wethouders. Vlnr: Carla Kranenborg- Van Eerd, Peter Bakker, Jeroen Bruijns, Daan Quaars, Arjen van Drunen, Paul Depla, Boaz Adank en Marike de Nobel Foto: Hanneke Marcelis

Eén jaar met 7 wethouders en 4 partijen: ‘Samen kunnen wij problemen oplossen’

Door: Hanneke Marcelis Politiek

BREDA - Het is vandaag precies één jaar dat het college het bestuursakkoord Dichtbij Doen, Samen Sterk Vooruit presenteerde. Dit keer was het geen coalitie van 3 partijen, maar 4. En werden er geen 6 wethouders benoemd, maar 7. Dat zou de samenwerking kunnen bemoeilijken, maar daar is absoluut geen sprake van stelt het college. Het enthousiasme over het eerste jaar is groot. “Er is totaal geen sprake van spanning. De samenwerking is heel goed”, stelt wethouder Boaz Adank.

Op 7 juni presenteerde de nieuwe Bredase coalitie van VVD, PvdA, CDA en GroenLinks het bestuursakkoord Dichtbij Doen, Samen Sterk Vooruit. Daarmee kreeg Breda een nieuwe coalitie, want de voorafgaande vier jaren waren het niet CDA en GroenLinks bij VVD en PvdA in de coalitie maar D66. Ook werd er een extra stoel aan tafel gezet. Want in plaats van 6, kreeg Breda 7 wethouders. Namelijk Carla Kranenborg - Van Eerd, Daan Quaars en Boaz Adank van de VVD, Marike de Nobel en Peter Bakker van GroenLinks, Arjen van Drunen van de PvdA en Jeroen Bruijns van het CDA.

Dat zou kunnen zorgen voor spanningen. Inhoudelijk liggen de partijen soms ver uit elkaar, geeft ook wethouder Arjen van Drunen toe. “Maar dat is absoluut niet het geval. Voor mij is het afgelopen jaar het mooiste voorbeeld de opvang van asielzoekers in Breepark. Ik werd door het COA gebeld met de situatie dat er tijdelijke opvang nodig was voor een groep asielzoekers, die anders op straat zouden slapen. De volgende dag zaten we met het hele college bij elkaar, en besloten we samen om onze verantwoordelijkheid daarin te nemen. Ik ben daar heel trots op. Samen kunnen wij problemen oplossen. Dit worden op deze manier vier mooie jaren.”

Dat beaamt wethouder Adank. Hij heeft veel vertrouwen in de komende jaren. “Er is echt een wil om samen te werken.”