Elf Bredanaren hebben zich kandidaat gesteld.
Elf Bredanaren hebben zich kandidaat gesteld. Foto: BredaVandaag

Op deze 11 Bredanaars kun je stemmen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen

Door: Olaf Knook Politiek

BREDA - Alle stembureaus in het hele land zijn geopend. Heb je al besloten op welke partij je gaat stemmen? Of sterker nog, weet je al op wie? Ga je bijvoorbeeld voor de lijsttrekker (nummer 1) of kies je voor iemand woonachtig in de gemeente Breda? Op deze 11 Bredanaren kun je vandaag stemmen.

Vandaag mogen alle kiesgerechtigde Nederlanders naar de stembus voor de Tweede Kamerverkiezingen. In totaal zijn er in Breda 92 stembureaus waar Bredanaars hun stem kunnen uitbrengen. Stemmen kan tot 21.00 uur. Hieronder alle kandidaten voor de Tweede Kamer woonachtig binnen de gemeente Breda.

D66

Op de kandidatenlijst van D66 staan twee mensen uit Breda. Op plek 14 staat Faissal Boulakjar (1979). Hij zit sinds de laatste Tweede Kamerverkiezingen van 2021 in de Tweede Kamer. Daarvoor zat hij in de Bredase gemeenteraad. Op plek 25 staat Hans Teunissen (1984). Hij is sinds juli lid van de Tweede Kamer voor D66. Hiervoor was hij bestuurder van scholengemeenschap De Nassau.

Volgens de laatste peilingen van I&O Research & Ipsos/EenVandaag haalt D66 tussen de 9 en 11 zetels. Dit zou betekenen dat Boulakjar en Teunissen geen zetel krijgen als de mensen boven hen meer stemmen krijgen. Hierdoor verliezen ze hun lidmaatschap van de Tweede Kamer.

CDA

Bij het CDA staat Antje Beers uit Ulvenhout op de kandidatenlijst. Zij kan een van de jongste Tweede Kamerleden ooit worden. De 21-jarige student staat op plek 36 op de kandidatenlijst van het CDA. Met ruim 2000 stemmen kwam ze al een paar stemmen tekort voor een plek in de Provinciale Staten. Beers zet zich met name in voor mobiliteit, liet ze vorige week weten aan BredaVandaag.

Voor een zetel in de Tweede Kamer is ze afhankelijk van het aantal voorkeurstemmen dat ze krijgt. Dat aantal moet minimaal een kwart van de kiesdeler zijn. Bij de vorige verkiezingen betekende dat dik 17 duizend stemmen.

GroenLinks/PvdA

Bij GroenLinks/PvdA staat Lieke van Son op plek 47 van de kandidatenlijst. Zij is fractievoorzitter voor GroenLinks Breda. In het verleden heeft ze gewerkt bij onder andere de Ministerie van Economische Zaken en de Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijkrelaties.

Volgens de peilingen haalt GroenLinks/PvdA tussen de 23 en 27 zetels. Van Son heeft dus veel voorkeurstemmen nodig om voor het eerst lid te worden van de Tweede Kamer.

SP

Ook bij de Socialistische Partij staan twee Bredanaren op de kandidatenlijst. De meest bekende naam is de 41-jarige Michiel van Nispen op plek 5. Hij is al 3522 dagen actief in de Tweede Kamer, wat neerkomt op ruim 9 jaar.  Als Tweede Kamerlid houdt hij zich bezig met het justitiebeleid en daarnaast is hij woordvoerder sportbeleid. Lager op de lijst staat Inge Verdaasdonk (1975) op plek 27. Zij is fractievoorzitter van SP Breda.

Volgens de peilingen haalt SP tussen de 4 en 6 zetels. Van Nispen maakt dus een grote kans om zijn lidmaatschap te verlengen. Verdaasdonk moet veel voorkeurstemmen krijgen om voor het eerst Tweede Kamerlid te worden.

Partij voor de Dieren

Op de kandidatenlijst van de Partij voor de Dieren staat Cynthia Pallandt op plek 37. Zij is 34 jaar oud en fractievoorzitter van de PvdD van waterschap Brabantse Delta. Tijdens de laatste verkiezingen in 2021 had ze zich ook kandidaat gesteld. Twee plekken lager op de lijst staat Janneke van Lierop op plek 39. Zij is raadslid van de Partij voor de Dieren in de Bredase gemeenteraad.

Volgens de peilingen haalt Partij voor de Dieren tussen de 4 en 6 zetels. Mochten Pallandt en Van Lierop in de Tweede Kamer willen komen, moeten ze heel veel voorkeurstemmen krijgen.

BIJ1

Grace Courtar uit Teteringen staat op plek 4 op de kandidatenlijst van BIJ1. Zij stelt zich voor de eerste keer kandidaat voor de Tweede Kamer. In het verleden heeft ze onder andere gewerkt voor de gemeente Breda en Tilburg. Volgens de peilingen haalt BIJ1 één zetel. Hierdoor moet Courtar veel voorkeurstemmen krijgen om een plek te krijgen in Den Haag.

BVNL

Op de kandidatenlijst van Belang van Nederland staat Iwan Dienjes op plek 34. Hij is tevens fractievoorzitter voor Lijst Pim Fortuyn in Breda. Sinds 2022 zit hij met de partij in de gemeenteraad. Volgens de peilingen haalt BVNL één zetel. Het lijkt dus onwaarschijnlijk dat Dienjes een plek in de Tweede Kamer krijgt.

PartijvdSport

Op de kandidatenlijst van PartijvdSport staat de ex-voetbaltrainer Robert Maaskant op plek 10. De 54-jarige Bredanaar is lijstduwer van politieke partij. Volgens de peilingen haalt de partij geen zetels.