Woningen in Breda, foto ter illustratie
Woningen in Breda, foto ter illustratie Foto: BredaVandaag

Honderden spookwoningen in Breda roepen vragen op

Door: Hanneke Marcelis Politiek

BREDA - Er zijn in Breda zo’n 450 spookwoningen. Dat blijkt uit onderzoek van RTL Nieuws. Spookwoningen zijn huizen die op papier leegstaan, maar die wel onverklaarbaar energieverbruik vertonen. De cijfers roepen vragen op bij politieke partij Breda Beslist. De partij wil weten of dit aantal klopt, en wat Breda onderneemt om de spookwoningen tegen te gaan. 

Eind 2023 bracht RTL Nieuws een onderzoek naar buiten, waaruit blijkt dat het aantal spookwoningen in Nederland aanzienlijk is toegenomen. RTL spreek over landelijk 31.000 spookwoningen. daarvan zouden er 450 in Breda staan. Spookwoningen zijn woningen die op papier leegstaan, maar waar wel op onverklaarbare wijze energie wordt verbruikt. Bij controles van dit soort woningen wordt regelmatig gestuit op bijvoorbeeld hennepkwekerijen, opslagplaatsen voor illegale materialen of verblijfplaatsen voor illegalen.

Het feit dat RTL Nieuws spreekt over 450 spookwoningen in Breda roept vragen op bij Breda Beslist. De partij wil van het college weten of zij op de hoogte is van het bestaan van deze woningen, en zo niet wat er wordt ondernomen om de spookwoningen in kaart te brengen. De partij wil ook weten of er regelmatig controles worden uitgevoerd op de woningen en hoe Breda op spookwoningen handhaaft.

Breda Beslist ziet de situatie rondom spookwoningen niet alleen als een probleem voor de veiligheid, maar ook als een probleem wat effect heeft op de woningnood. Het zouden immers 450 woningen kunnen zijn die bewoond kunnen worden.