Bas Maes als SP-fractievoorzitter in de Bredase raad.
Bas Maes als SP-fractievoorzitter in de Bredase raad. Foto: Wijnand Nijs

SP draagt Bas Maes uit Breda voor als gedeputeerde van Noord-Brabant

Door: Olaf Knook Politiek

BREDA - Bas Maes (43) uit Breda moet Jos van der Horst opvolgen als gedeputeerde bij de provincie. Van der Horst trad vorige week af, want hij voelde zich niet thuis in het college. De SP heeft Maes nu naar voren geschoven als de geschikte opvolger. Als een meerderheid van de Provinciale Staten hiermee instemt, treedt hij toe tot het college.

Maes is al vele jaren actief voor de SP. Zijn politieke loopbaan begon, nadat hij zijn opleiding tot architect had afgerond, als commissielid.  Daarna was hij acht jaar lang raadslid in de Bredase raad, waarvan zes jaar als fractievoorzitter. In de zomer van 2020 trad Maes terug als fractievoorzitter en droeg het stokje over aan Inge Verdaasdonk. In 2021 kondigde hij aan zich niet herkiesbaar te stellen. Hij zou zijn drukke baan niet meer goed kunnen combineren met het gezinsleven.

Ondanks zijn vertrek uit de lokale politiek bleef Maes actief voor de SP. De afgelopen vier jaar heeft hij als bestuursadviseur gewerkt, eerst bij de gemeente Schiedam en momenteel bij Waterschap Brabantse Delta. Nu wordt hij voorgedragen als nieuwe gedeputeerde voor de Provincie Noord-Brabant.

‘Ik ga deze uitdaging graag aan’

Maes vertelt wat hem over de streep heeft getrokken: “Alhoewel de aanleiding allesbehalve leuk is, ga ik deze uitdaging graag aan. Wat me over de streep heeft getrokken is de inhoud van het bestuursakkoord. De energietransitie is belangrijk om klimaatverandering tegen te gaan, maar het biedt ook de mogelijkheid om tweedeling aan te pakken. Iedere Brabander moet er aan mee kunnen doen en ervan mee kunnen profiteren. Datzelfde geldt voor cultuur en sport. Hoe zorgen we ervoor dat die voor iedereen toegankelijk zijn, ongeacht de dikte van je portemonnee?”