Peter Visser

NAC bekert door na 'wedstrijd om snel te vergeten'

SPAKENBURG - NAC heeft de derde ronde van de KNVB-Beker bereikt ten kosten van SV Spakenburg. In de uitwedstrijd was het tot vlak voor tijd ontzettend spannend, maar wisten de Bredanaars toch een 3-4-overwinning binnen te slepen. ''Dit moeten we heel snel vergeten.''

De rollen leken in de eerste helft omgedraaid. SV Spakenburg zette NAC onder druk en de uitploeg wist niet hoe ze daar mee om moesten gaan. Niet het beeld dat je verwacht bij een wedstrijd tussen een amateurvereniging en een profclub.

Na een kwartier voetballen kreeg de thuisploeg loon na werken. Spits Kees Tol schoof de bal langs Jelle Ten Rouwelaar, nadat zijn neef Nick Tol een goede voorzet had afgeleverd. Slechts tien minuten konden ''De Blauwen'' genieten van hun voorsprong, want Uros Matic scoorde net als vrijdag tegen Willem II de gelijkmaker voor NAC. Nadat hij twee man passeerde schoot hij vanaf de punt van het strafschopgebied binnen. De Bredanaars konden niet imponeren en lieten Spakenburg het spel maken. Zelf wisten de elf van trainer Gudelj niks te creëren.  Dankzij Jouri de Kamps ging NAC met een voorsprng de kleedkamer in. Eerst kopte de middenvelder een bal van de lijn en vlak voor rust zorgde hij, na een mooie combinatie met Jeffrey Sarpong, voor de 2-1.

In de tweede helft ging Spakenburg door waar het gebleven was voor het rustsignaal: vroeg drukzetten op de helft van NAC en de aanval zoeken. Toch was het NAC die als eerste het net vond na rust. Kingsley Boateng stuurde Mats Seuntjes de diepte in. Die omspeelde de keeper en schoof de bal in het net. Daarmee leek de volgende ronde veiliggesteld, maar NAC weigerde de wedstrijd goed uit te spelen.

Twintig minuten voor tijd scoorde Niels Buijtenhuijs de aansluitingstreffer voor Spakenburg. Vier minuten later deed Sarpong nogmaals een poging om de wedstrijd te beslissen. Hij schoot de 2-4 achter doelman Sven Teberima. Maar nog was de wedstrijd niet gespeeld. Door een slechte terugspeelbal van Kenny van der Weg kon Peter de Lange de spanning weer terugbrengen voor de laatste tien minuten: 3-4. Er kwamen nog wat hachelijke momenten voor de goal van Ten Rouwelaar, maar gescoord werd er niet meer.

'Heel snel vergeten'
Aanvoerder Ten Rouwelaar was duidelijk na afloop: ''Deze wedstrijd moeten we heel snel vergeten. Je bent in ieder geval een ronde verder.'' De keeper was terecht, niet te spreken over het vertoonde spel. ''Ik heb vaker van dit soort potjes gespeeld en blijkbaar is het heel erg lastig.'' Ten Rouwelaar wilde niet één zondebok aanwijzen. ''Je faalt hier als team. Natuurlijk worden er individuele fouten gemaakt, maar dat is niet het grootste probleem. Je moet hier als eenheid beter presteren.''

Van der Weg nam de schuld van de hectische slotfase wel op zich. ''Ik maak daar gewoon een grote fout. Ik dacht dat ik meer tijd had. Dit mag niet gebeuren op dit niveau.'' De verdediger baalt dat het niet gaat zo als afgesproken was. ''Je spreekt af om scherp te beginnen, maar op een of andere manier lukt dat dan niet. Zij hebben niks te verliezen en klappen er veel harder op dan ons. Daar moeten we het over hebben. Gelukkig zijn we wel door.''

Donderdag is de loting voor de derde ronde van de KNVB-Beker en daarna volgt de thuiswedstrijd tegen Ajax. Zowel Ten Rouwelaar als Van der Weg zijn duidelijk: ''Dit moeten we eerst goed bespreken en kijken hoe we hier uit komen. Daarna richten we ons vol op Ajax.''