Afbeelding
Foto: Jarno Schurgers

Deze deelnemers staan aan de start van een unieke hardloopwedstrijd in Breda

Door: Olaf Knook Sport en vereniging

BREDA - De Wings for Life World Run is een hardloopwedstrijd voor het goede doel dat dit jaar voor de derde keer plaatsvindt in Breda. Op 5 mei gaan enkele duizenden deelnemers van start gaan op het Chasséveld. Tegelijkertijd beginnen meer dan 300.000 mensen wereldwijd aan dezelfde run. Onder de deelnemers in Breda bevinden zich bekende namen, zoals Robert Doornbos, Kjeld Nuis en de lokale hardloopster Sandra Laros.

Dit is de 11de editie van de Wings for Life World Run die voor de derde keer plaatsvindt in Breda, na eerdere edities in 2016 en 2017. In al die jaren haalde de run in totaal, met 1.3 miljoen deelnemers uit 195 landen, meer dan 48 miljoen euro op voor onderzoek naar de genezing van ruggenmergletsel.

‘Past perfect in een gastvrij Breda’

De Wings for Life World Run is het grootste hardloopevenement ter wereld en is vooral bekend van de zogenaamde Catcher Car, een bewegende finishlijn die alle deelnemers inhaalt. Hierdoor loopt, rent, rolt of holt iedereen de afstand die bij hem of haar past. Een half uur nadat de lopers in Breda zijn vertrokken, zet voormalig Formule 1-coureur Robert Doornbos de achtervolging in als chauffeur van de Catcher Car. Deze auto gaat hij steeds een klein beetje sneller rijden en fungeert uiteindelijk als finishlijn tot hij uitkomt bij de beste lopers. De laatste persoon die wordt ingehaald, is de winnaar.

Bredase wethouder Eddie Förster (Sport): “We zijn heel blij dat we na een paar jaar de Wings for Life World Run weer in Breda kunnen ontvangen! Een hardloopwedstrijd die voor iedereen leuk is, de geoefende renner, maar ook mensen die zich normaal niet zo snel voor zoiets in zouden schrijven. Dat past perfect in ons gastvrije Breda. Bovendien gaat al het inschrijfgeld naar een goed doel. Dus ik zou zeggen: wacht niet langer met je aanmelden!”

Bekende deelnemers 

Erben Wennemars: Wennemars is sportief directeur van de Wings for Life World Run, met een indrukwekkende carrière met o.a. een olympische medaille op de 1000m in 2006. Wennemars loopt zelf ook mee op 5 mei en behaalde in 2017 een indrukwekkende prestatie door de Catcher Car ruim 46 km voor te blijven. 

Robert Doornbos: Doornbos is voormalig F1-coureur (2004 en 2007) en is tijdens de Wings for Life World Run de bestuurder van de Catcher Car, de unieke rijdende finish die de lopers inhaalt. 

Kjeld Nuis: Deze langebaanschaatser en Red Bull atleet won de olympische gouden medaille op de 1500m in 2022 en zit naast Doornbos in de Catcher Car. 

Sandra Laros: Sandra Laros uit Breda is een gepassioneerde hardloper en fysiotherapeute en is niet alleen een inspiratie voor haar medelopers, maar ook voor de gemeenschap van Breda. In 2017 hadden ze het grootste team van Nederland met 150 deelnemers. In 2015 won Laros bij de vrouwen met een afstand van 37,7 km.

Menno Streefland: Menno is vrijwillig ambassadeur voor de Wings for Life World Run 2024 in Breda. Op 14 januari 2023 veranderde Menno’s leven drastisch na een skiongeluk in Oostenrijk, waarbij hij zijn rug brak en een incomplete dwarslaesie opliep. Met zijn vastberadenheid en harde werk heeft Menno grote stappen gezet in zijn revalidatie en de vooruitgang is veelbelovend. Op platforms als TikTok en Instagram deelt Menno zijn verhaal.

Ydwer van der Heide: Ydwer van der Heide, een actiesportfotograaf uit Noordwijk, raakte in 2021 verlamd vanaf de borst door een surfongeval. Hij bleef fotograferen, mountainbiken en surfen. Voor z’n ongeval, in 2016 en 2017, was hij fotograaf op de Wings for Life World Run in Breda. Hij maakte er toen de startfoto en zal dat dit jaar opnieuw doen.

Noa Diorgina: Noa is een van de beste freerunners ter wereld. 

Rachel Klamer: Rachel zette met een 10e plek op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro in 2016 en een fantastische 4e plaats op de Spelen in Tokyo in 2021 de beste resultaten ooit neer in het Nederlandse triatlon. Hardlopen is haar favoriete triatlondiscipline. Wil bij de Wings for Life World Run in 2025 een afstandsrecord lopen. 

Anne Veenendaal: Deze keeper in het hockey maakte haar debuut voor het Nederlands veldhockeyteam in een wedstrijd tegen Polen in augustus 2015, tijdens het EK. Hoogtepunt is het winnen van het Wereldkampioenschap in 2018. Ze heeft haar zinnen gezet om als keepster op de Olympische Spelen de gouden medaille mee naar huis te nemen. Staat in doel bij AHBC Amsterdam.