Afbeelding
Foto: Michel Claessens

Kap van 27 bomen bij Vlaszak begonnen

Door: Michel Claessens Algemeen

BREDA - Bij de Vlaszak worden vandaag 27 bomen gekapt. Dit zijn de eerste werkzaamheden van een grootschalige herinrichting van de Vlaszak die dit jaar van start gaat. De bomen moeten weg omdat ze niet in de nieuwe inrichting passen. 

Het merendeel van de 27 bomen die vandaag gekapt wordt, staat bij de kruising van de Vlaszak met het Kloosterplein. Ook iets verderop aan de Kloosterlaan worden 3 bomen gekapt. De bomen moeten worden weggehaald vanwege de grootschalige herinrichting van de Vlaszak die dit jaar van start gaat. 

De gemeente liet eerder deze maand al weten dat het kappen van bomen altijd de laatste optie is. “Als een boom niet in het herinrichtingsplan past, kijken we altijd of het mogelijk is om hem te behouden. Het liefst doen we dat binnen het plan. Als dat niet lukt, kijken we of het mogelijk is om de boom te verplaatsen”, liet wethouder Jeroen Bruijns weten. Zo werd er op 7 maart een 5-jarige esdoorn van de Vlaszak naar het Wilhelminapark verplaatst. Voor de bomen die vandaag zijn gekapt, waren zowel laten staan als verplaatsen geen optie.

Overlast

Verkeer heeft vandaag af en toe overlast van de kap aan de Vlaszak. Tijdens het grootste deel van de kap van de bomen blijft de weg gewoon open, maar af en toe zal de weg voor korte momenten worden afgezet.

Nieuwe inrichting

In de nieuwe inrichting van de Vlaszak wordt ook ruimte gemaakt voor meer groen. Zo wordt er een nieuwe ‘parkrand’ aangelegd die het autoverkeer zal scheiden van de fietsers en wandelaars. Wanneer de herinrichting is afgerond, zal de gemeente ook 31 nieuwe bomen planten ter vervanging van de gekapte bomen.