Afbeelding
Foto: Michel Claessens

Boom wordt gered van de kap en krijgt tweede leven in het Wilhelminapark

Door: Michel Claessens Algemeen

BREDA - De gemeente Breda heeft donderdagochtend een boom aan het Kloosterplein verhuisd naar het Wilhelminapark. Met deze verplaatsing wordt de boom gespaard van de bomenkap die nodig is voor de grote herinrichting van Vlaszak. “We zijn altijd blij als we bomen op deze manier een tweede leven kunnen geven”, aldus wethouder Jeroen Bruijns.

Binnenkort gaat Vlaszak op de schop voor een grote herinrichting. Vandaag zijn de eerste werkzaamheden gestart met de verplaatsing van een 5-jarige esdoorn. Op deze frisse maar zonnige donderdagochtend werd de boom uitgegraven en op de vrachtwagen geladen. Nadat deze goed was vastgemaakt, vertrok de boom richting het Wilhelminapark, waar hij een nieuw plekje krijgt ter hoogte van de Paul Windhaussenweg 31.

Herplanting

De 5-jarige esdoorn werd jaren geleden geplant aan het Kloosterplein toen de Oude Vest werd vergroend. De toekomst van de boom ligt nu dus in het Wilhelminapark. “Het is gelukkig gelukt om een geschikte nieuwe plek voor de boom te vinden in het Wilhelminapark. We zijn altijd blij als we bomen op deze manier een tweede leven kunnen geven”, aldus wethouder Jeroen Bruijns. Volgens wethouder Bruijns is het kappen van bomen altijd de laatste optie. “Als een boom niet in het herinrichtingsplan past, kijken we altijd of het mogelijk is hem te behouden. Het liefst doen we dat binnen het plan. Als dat niet lukt, kijken we of het mogelijk is om de boom te verplaatsen.” Niet voor alle bomen is het mogelijk om verplaatst te worden. “Of een boom verplaatst kan worden, hangt af van veel factoren”, aldus de wethouder.

Lang niet alle bomen kunnen op deze wijze worden gespaard. Voor 27 bomen, die niet in de herinrichting passen, is verplaatsing geen optie. Die worden op 19 maart gekapt. Ter compensatie voor de bomen die verdwijnen gaat de gemeente 31 nieuwe bomen planten bij de Vlaszak wanneer de werkzaamheden zijn afgerond.


5-Jarige esdoorn aan de Vlaszak - Foto: Michel Claessens

Herinrichting van Vlaszak

Op dit moment voert de auto de boventoon bij de Vlaszak, maar na de herinrichting komt daar verandering in. Een nieuwe ‘parkrand’ zal in de toekomst het autoverkeer scheiden van de fietsers en wandelaars. Daarnaast wordt ook de maximumsnelheid verlaagd. De huidige 50 km-zone wordt aangepast naar een 30 km-zone en er worden drempels geplaatst om te voorkomen dat er te hard wordt gereden.

Ook de bushaltes die nu nog parallel liggen, worden verplaatst en komen verder uit elkaar te liggen. Passagiers steken daardoor achter de bussen over, wat verkeerstechnisch veiliger wordt geacht. De huidige in- en uitrit vanaf de Vlaszak naar parkeerterrein Beyerd-Vlaszak zal ook komen te vervallen. In de nieuwe situatie is in- en uitrijden mogelijk via de Kloosterlaan, waardoor het doorgaand verkeer in het centrum wordt beperkt. Een andere belangrijke aanpassing wordt gedaan op de Academiesingel. Momenteel wordt het autoverkeer vanaf de Academiesingel-Delpratsingel verplicht rechtsaf geleid richting de John F. Kennedylaan. In de nieuwe situatie is dit niet meer mogelijk en wordt het verkeer verplicht rechtdoor gestuurd. Hierdoor wordt het doorgaand verkeer door het centrum beperkt.