Afbeelding
Foto: IWNL

Opleidingsbedrijven houden open huis voor zij-instromers

Door: Redactie Advertorial

(Advertorial) – “Voor wie graag met zijn handen werkt en denkt over een carrièreswitch, is dit een uitstekende gelegenheid om zich te oriënteren.” Dat zegt Ton Gerritsen, directeur van IW Brabant-Zeeland, één van de participanten in het West-Brabantse samenwerkingscollectief ‘Samen Opleiden Gebouwde Omgeving’ (SOGO).  Op 4 april organiseert SOGO in het Bouw en Techniek Centrum Breda een kennismakingsevenement voor zij-instromers die een nieuwe loopbaan overwegen. Bezoekers kunnen kennismaken met verschillende vakopleidingen binnen de vakgebieden in bouw, infra en techniek.

Het is niet het eerste SOGO-evenement waarmee de organisatoren nieuwkomers wil interesseren voor carrièremogelijkheden in de bouw en aan bouw gerelateerde technische beroepen. Er is véél vraag naar vakmensen in alle technische en bouwberoepen. De West-Brabantse samenwerkingspartners investeren intensief in het werven en opleiden van nieuwe werknemers. Bijzonder aan de open dag van aanstaande dinsdag is echter dat het evenement zich specifiek richt op werkenden én werkzoekenden, zij-instromers die al een vak geleerd hebben, maar een nieuwe opleiding en carrière overwegen.

Loopbaanperspectieven
“Aan loopbaanperspectieven geen gebrek”, zegt Gerritsen daarover. “In vrijwel alle sectoren van de bouw en de techniek is grote vraag naar vakbekwaam technisch en bouwpersoneel. De bedoeling van de open dag is dat zij-instromers een goed beeld krijgen van wat er aan opleidingen wordt aangeboden, maar misschien nog wel belangrijker, wat die beroepen precies inhouden. Het evenement biedt ze een kans om echt met bouw- infra- en techniekberoepen in aanraking te komen.”


Om het tekort aan technisch en bouwpersoneel te ondervangen zijn er vanuit de overheid verschillende subsidies beschikbaar gesteld, waaronder het Regionaal Investeringsfonds (RIF). In 2022 is vanuit de ‘RIF Gebouwde Omgeving’ een nieuw samenwerkingscollectief ontstaan. Acht opleidingsbedrijven uit de regio West-Brabant werken daarin samen om meer mensen op te leiden in de bouw, infra en techniek.

Beroepsonderwijs
De samenwerkingspartners in SOGO hebben allemaal hun wortels in het beroepsonderwijs. Samen bestrijken ze zo’n beetje alle disciplines van de bouwsector. ROC Curio en Avans Hogeschool bieden een breed scala aan bouw- en techniekopleidingen. BouwSchool Breda richt zich meer specifiek op bouwopleidingen. IW Brabant-Zeeland is gespecialiseerd in opleidingen in installatie- en elektrotechniek. Inframensen Zuid verzorgt bouwopleidingen, specifiek gericht op de infratechniek. Bouwmensen Zuidwest leidt breed op voor de bouwsector middels een breed pakket praktijkgerichte mbo-opleidingen. Stichting NOA is als onderwijsinstelling gespecialiseerd in afbouwtechniek en de Schildersvakopleiding Breda Tilburg leidt studenten op tot vakbekwaam schilder.

Scholing en baan
De praktijkgerichte vakopleidingen bieden zij-instromers scholing op maat én een baan. Studenten treden direct toe tot de arbeidsmarkt en worden daarnaast geschoold tot volwaardig vakman of -vrouw. Het SOGO projectteam werkt intensief samen, met elkaar, maar ook met bedrijven in de regio. “Op deze manier bieden we werkzoekenden en zij-instromers de kans op een stevig fundament voor de toekomst”, aldus Gerritsen.

Het evenement vindt plaats op dinsdag 4 april bij Bouw en Techniek Centrum Breda. Belangstellenden zijn welkom tussen 15:00 en 19:00 uur.  Aanmelden kan via: www.sogo-breda.nl