Afbeelding
Foto: Gemeente Breda

Topsporthal aan de Terheijdenseweg gaat ‘De Kragt’ heten

Door: Bregje Kop Algemeen

BREDA - De naam voor de nieuwe sportvoorziening voor talentontwikkeling die op dit moment gebouwd wordt aan de Terheijdenseweg in Breda is bekend. Het krijgt de naam De Kragt. De naam verwijst niet alleen naar de locatie die vroeger de Kragten heette, maar ook naar de bundeling van krachten/Kragten die in het gebouw samenkomen: sporters, sportprofessionals, docenten, jonge talenten en wijkbewoners.

In De Kragt komen een grote sporthal met 450 zitplaatsen, een indoor atletiekaccommodatie, een ‘Kragthonk’, diverse werk- en vergaderplekken, behandelruimtes en een horecagelegenheid waar gezonde voeding voorop staat. Met een buitenruimte die een groene en sportieve en culturele invulling krijgt en daardoor sport, bewegen en ontmoeting in de wijk stimuleert. Het ontwerp is van AGS-architecten en de landschapsarchitect van de gemeente Breda. Het kunstwerk dat in de buitenruimte komt te staan is ontworpen door het kunstenaarscollectief We Make Carpets.

Ontwikkelen in eigen regio
De Kragt biedt ruimte aan regionale talentprogramma’s, individuele talenten, de mbo-opleiding Sport en bewegen van Curio, breedtesportverenigingen en andere (sport)organisaties. Daarnaast heeft De Kragt de functie als ontmoetingsplek en uitvalsbasis voor zowel wijkbewoners als sporters. Hiermee wil de gemeente zoveel mogelijk talentvolle sporters, met of zonder beperking, de kans bieden zich in hun eigen regio te ontwikkelen

Wethouder Daan Quaars hierover: “Geweldig dat we zo’n passende naam hebben gevonden voor deze supergave plek. In Breda werken we samen aan De Kragt: dé sportvoorziening voor talentontwikkeling. Dat zie je natuurlijk terug in de kleuren van het gebouw: brons, zilver en goud. En in de drie kruizen van Breda die je in het ontwerp van de gevel kunt zien. De Kragt wordt een plaats voor sporters, sportprofessionals, docenten, jonge talenten, wijkbewoners… het wordt een plek voor jou en voor mij. Waar een bundeling van ‘Kragten’ samenkomt. Een plek die sport ademt. Waar je inclusief kunt bewegen. Waar je samen kunt zijn. Waar je even kunt zitten en genieten van een gezonde maaltijd. Een plek bij jou in de buurt waar jij als talent het beste uit jezelf kunt halen met hulp van professionals. Het is een plek waarbij je uitgedaagd wordt om mee te doen. Meekijken, -beleven, -trainen of -organiseren. Het is De Kragt van meedoen.”

Oplevering
Sinds april 2022 werkt bouwbedrijf Van Wijnen in opdracht van de Gemeente Breda aan De Kragt. Volgens planning wordt het gebouw in juni 2023 opgeleverd. De gemeente krijgt dan de sleutels in handen en kan het ingericht worden. De opening is aan het begin van het nieuwe sportseizoen.

Afbeelding