Afbeelding
Foto: Margret Tielemans

NAC Street League bestaat 15 jaar: ‘Niet meer weg te denken’

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - De NAC Street League bestaat halverwege maart vijftien jaar. Op 12 maart 2008 heeft het project zijn intrede gedaan binnen de maatschappelijke afdeling van NAC. Deze dag is de geschiedenis ingegaan als de aftrap van de maatschappelijke voetbalcompetitie in Breda voor kinderen tussen tien en veertien jaar. Nu vijftien jaar later blijkt het een groot succes en is de NAC Street League niet meer weg te denken uit Breda en omstreken.

De NAC Street League is een (voetbal)competitie die door NAC Maatschappelijk al jaren wordt georganiseerd. Gedurende het schooljaar gaan scholen de strijd met elkaar aan om te bepalen wie de sportiefste school van de stad is. In de afgelopen jaren is de competitie flink uitgebreid. Waar het begon met alleen wijkteams in Breda, is het project geëvalueerd naar basisscholen en middelbare scholen met aparte competities voor jongens en meiden. Later zijn de randgemeentes Oosterhout en Geertruidenberg aangesloten. 

Het begin
Het idee van de Street League is overgewaaid uit Engeland. NAC Maatschappelijk heeft dit idee overgenomen en er een eigen draai aangegeven. “NAC wilde graag iets terugdoen voor de wijken om zo meer binding te krijgen met elkaar. In 2008 is de start geweest van de NAC Street League in Breda met tien wijkteams. Snel na het succes zijn de wijkteams veranderd in ploegen die vertegenwoordigd worden door scholen. Op deze manier wordt er meer maatschappelijke impact genereert aan leerlingen door structureel kennis te delen over maatschappelijke thema’s naast de wekelijkse voetbalpartijtjes”, laat Ilse Kleinjan namens NAC Maatschappelijk weten.

Na een goede basis van de competitie in Breda, is na twaalf jaar gekozen om de NAC Street League uit te breiden naar omliggende gemeentes. In 2020 begon de competitie in Geertruidenberg en twee jaar later is het project geïmplementeerd in Oosterhout. Dit om niet alleen in Breda, maar ook in de randgemeentes, het gedrag van leerlingen op een positieve manier te beïnvloeden. Naast de speelrondes en de maatschappelijke bijdrages wijzen de finaledagen uit wie zich NAC Street League-kampioen mag noemen. Deze dagen maken uit wie de sportiefste school van de competitie is. De finaledagen staan centraal om het seizoen af te sluiten en de leerlingen een fantastische dag te bezorgen. Deze dagen kennen geen verliezers, alleen maar winnaars. De finaledagen zullen dit jaar plaatsvinden op 24 en 25 mei op parkeerplaats P5, bij het Rat Verlegh Stadion.