Afbeelding
Foto: Amphia

Uniek: Amphia implanteert apparaat in lichaam tegen centrale slaapapneu

Door: Redactie Algemeen

BREDA - Amphia implanteerde deze week als eerste ziekenhuis in Nederland een apparaat dat de ademhaling activeert bij centraal slaapapneu. Dit heet het Remede Systeem.

Centrale slaapapneu is een aandoening waarbij tijdens de slaap de ademhaling instabiel wordt en de zuurstofspiegel in het bloed daalt. Dit veroorzaakt vaak vermoeidheid, slaperigheid overdag en kan aanleiding geven tot hartfalen en boezemfibrilleren.

Het Remede Systeem meet tijdens de slaap of de ademhaling normaal verloopt. Als de ademhaling onregelmatig wordt geeft het Remede System een elektrisch signaal aan de zenuw die het middenrif aanstuurt waardoor deze weer op gang komt. Het middenrif is een belangrijke spier bij het in- en uitademen.

Het Remede systeem is alleen geschikt voor patiënten met een centraal slaapapneu. Bij centraal slaapapneu krijgen de ademhalingsspieren geen signaaltje van de hersenen om te bewegen. Het Remede ssyteem werkt niet voor mensen met een obstructief slaapapneu waarbij de ademhaling stopt vanwege een blokkade in de luchtweg. Nog nooit eerder in Nederland implanteerde een ziekenhuis het apparaat. Amphia heeft daarmee de primeur.

Studie
De patiënten met het Remede systeem worden gevolgd in het kader van de ReST-studie. In deze studie worden gedurende 5 jaar aanvullende gegevens van de patiënt verzameld om het effect van de behandeling te meten. Naast het functioneren van de patiënt worden ook extra gegevens verzameld van patiënten met hartfalen zoals de hartspierfunctie en het uithoudingsvermogen.