Het Joods Monument
Het Joods Monument Foto: Perry Roovers

Kristallnachtherdenking bij Joods Monument gaat niet door: ‘Gevoelskwestie’

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - De herdenking van de Kristallnacht bij het Joods Monument in het Wilhelminapark die donderdag plaats zou vinden gaat niet door. Dat heeft de Joodse gemeenschap besloten. “Het is een gevoelsmatige kwestie. Ik wil benadrukken dat er geen verdere aanleiding zoals concrete dreiging is”, aldus Paul Kools van de organisatie van de Kristallnachtherdenking.

De Kristallnachtherdenking vindt deze week plaats in Breda. Het programma dat vier dagen duurt is maandag begonnen. Donderdag, op de laatste dag van de herdenking, stond er herdenking bij het Joods Monument in het Wilhelminapark op het programma. Maar die gaat niet door. “Die herdenking in het Wilhelminapark wordt georganiseerd door de Joodse gemeenschap in Breda. Zij hebben laten weten zich niet prettig te voelen bij het herdenkmoment in het park, en daarom is besloten het te annuleren.” Het is zeker niet de eerste activiteit rondom de Kristallnachtherdenking die in Nederland niet doorgaat. Er werden al meerdere stille tochten en activiteiten rondom de herdenking geannuleerd. “Ik wil benadrukken dat het in Breda gaat om een gevoelskwestie. Er is geen concrete dreiging”, aldus Kools.

Kristallnacht

In de nacht van 9 op 10 november 1938, 85 jaar geleden, vond in Duitsland en Oostenrijk de Kristallnacht plaats, ook wel ‘de nacht van het gebroken glas’ genoemd. Het gebroken glas symboliseert de enorme beschadiging en vernietiging van Joodse winkels, synagogen, scholen en huizen die plaats vond in de nacht van 9 op 10 november. Die nacht is te duiden als een markeringspunt in de geschiedenis van het Jodendom in nazi-Duitsland en heeft uiteindelijk geleid tot een genocide.

Nieuwe vorm

De Kristallnachtherdenking in Breda heeft jarenlang een vaste vorm gehad waarbij verschillende plekken werden bezocht tijdens de herdenking. Omdat de herdenking zowel vanuit Christelijk, Islamitisch als Joods oogpunt wordt georganiseerd, werd de kathedraal, moskee én synagoge bezocht. Maar dat had een nadeel, namelijk dat de herdenking vaak ruim 4 uur duurde. Dat wil de organisatie niet meer. Mede daarom is er dit jaar gekozen voor een nieuwe opzet met één centrale locatie: De Nieuwe Veste. Vier dagen lang vinden er activiteiten plaats. “We zijn maandag begonnen met een ontzettend inspirerende prestentatie van Paul Lemmens. Het was voor ons een heel positieve start van ons vierdaagse programma.” De organisatie van de Kristallnacht wil meer dan alleen herdenken. Het belang van Artikel 1 van de grondwet heeft daarom een prominente plek in de agenda. “Als je in vrede wil leven, moet je mensen insluiten en niet uitsluiten. En dat vereist actie. Vrede is er niet ‘zomaar’. Daar moet je iets voor doen. Die bewustwording willen we overbrengen aan de jongere generatie voor wie de verschrikkingen van de oorlog ver weg zijn .”