Afbeelding
Foto: Hanneke Marcelis

Veilig, duidelijk en groen: Het vernieuwde Oranjeplein is geopend

Door: Hanneke Marcelis Algemeen Uitgelicht

BREDA - Maandenlang was het Oranjeplein afgesloten en werden Bredanaars die tussen het Ginneken en het centrum reisden omgeleid. Maar daar is vandaag - voor een belangrijk gedeelte - een einde aan gekomen. De Ginnekenweg is richting de Prins Hendrikstraat weer geopend. Later deze maand volgt ook de verbinding naar het zuidelijke deel van de Ginnekenweg. De herinrichting van het plein was geen overbodige luxe. De verkeerssituatie is een stuk overzichtelijker geworden.

Veel Bredanaars kennen de oude uitstraling van het Oranjeplein. Niet alleen was het gebied versteend en niet bepaald mooi, bovenal was de verkeerssituatie op het plein boven de tunnelbak van de zuidelijke rondweg erg onoverzichtelijk. Daarom is het plein fors op de schop gegaan. Eind augustus werd het gebied afgesloten voor verkeer. Nu, ruim drie maanden later, kon de verbinding tussen de Ginnekenweg en Prins Hendrikstraat weer geopend worden.

Nieuwe inrichting

De voorsorteervakken en de stenen verhoging op het midden van de weg zijn verdwenen van het Oranjeplein. In plaats daarvan is er een duidelijke, doorgaande weg gemaakt van de Ginnekenweg en de Prins Hendrikstraat. De overige straten zoals de Saksen Weimarlaan en het zuidelijke deel van de Ginnekenweg zijn zijstraten met een duidelijke inritconstructie. Ook heeft het plein voortaan een groene uitstraling, met meerdere bomen en verhoogde plantenvakken. 

Dat de werkzaamheden voor overlast hebben gezorgd, beaamt wethouder Jeroen Bruijns. Met name de combinatie met de werkzaamheden aan de Marialaan zorgde voor gemor bij bewoners van het Ginneken. Maar de wethouder is er duidelijk in: “Bredanaars moeten wennen aan wegwerkzaamheden. Want we gaan de komende jaren echt fors investeren in de openbare ruimte. Dat is ook nodig in een groeiende stad als de onze. Ik snap heel goed dat afsluitingen vervelend zijn. Maar we zorgen er altijd voor dat er goede omleidingen bereikbaar zijn.” Bovendien probeert Breda de overlast tot een minimum te beperken. Dat geldt ook voor de werkzaamheden aan het Oranjeplein. Niet voor niets werd er tijdens het werken nog een grote tent geplaatst, zodat de werkzaamheden niet vertraagd zouden raken door weersomstandigheden. “Daar investeren we dan ook echt in. Vandaag was voor ons de deadline. De weg moest echt open kunnen vandaag. Ik ben enorm trots op alle mensen die eraan hebben meegewerkt om dit te laten slagen.”

Tekst gaat verder onder de foto

De hekken worden van de weg gehaald.

Nog niet klaar

De werkzaamheden aan het Oranjeplein zijn nog niet klaar. Zo blijft de verbinding naar de zuidelijke kant van de Ginnekenweg nog dicht. De ambitie is om deze nog voor de kerst te kunnen openen. In maart moeten alle werkzaamheden aan het plein gereed zijn. En dan krijgt het plein ook eindelijk haar nieuwe naam: Het Marga Mincoplein. Het Oranjeplein wordt daarmee vernoemd naar de bekende, Bredase journalist en schrijfster die in juli van dit jaar op 103-jarige leeftijd overleed.

Margo Mincoplein

De vernoeming van het plein naar Marga Minco gaat verder dan alleen een straatnaambordje, benadrukt wethouder Cultuur Marike de Nobel. Zo zijn in de plantenvakken appelheesters en brem gepland: Planten die van betekenis zijn in de Joodse traditie. Ook zal er een lichtkunstwerk worden aangelegd op het plein. Die gebroken lichtlijn zal de lijn van de Ginnekenweg verbeelden, en tegelijkertijd verwijzen naar de doorbroken lijn in het leven van Minco. “Een groot deel van haar familie werd vermoord tijdens de oorlog. De oorlog was zo een breuk in haar leven, die we verbeelden met dit kunstwerk”, legt de Nobel uit. De dochter van Marga Minco zal in maart aanwezig zijn bij de onthulling van het kunstwerk.


Wethouders Bruijns en De Nobel helpen met het planten van een boom  - Hanneke Marcelis