Bezoekers van het Kasteel van Breda tijdens de Nassaudag
Bezoekers van het Kasteel van Breda tijdens de Nassaudag Foto: Henk Voermans

Daan Schuurmans neemt je mee door het verleden van Breda

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Voor de tv-serie Het verhaal van Nederland - Oranje Nassau zijn 8 nieuwe historische podwalks ontwikkeld; gps- gestuurde audiotours waarin verteller Daan Schuurmans je op locatie meeneemt op reis door de tijd van de Oranjes. De historische wandelverhalen zijn verspreid over heel Nederland: Apeldoorn, Buren, Den Haag, Leeuwarden, Den Helder, Baarn, Willemstad en natuurlijk Breda.

Door de koppeling met de GPS weet Daan precies waar je bent en vertelt je waar je naartoe moet en waar je naar moet kijken. Aan de hand van gebouwen, monumenten of andere sporen in het landschap vertelt hij wat er op die plek is gebeurd en welke rol de Oranjes daar toen in hadden. 

Podwalk Breda
In Breda vindt ons Koningshuis haar oorsprong. Hier krijgen de eerste Oranje-Nassaus voet aan de grond. Het is Johanna van Polanen, vrouwe van Breda, die trouwt met de Duitse Engelbrecht van Nassau. Onze vader des vaderlands, Willem van Oranje, zal zich hier later vestigen op het Kasteel van Breda. Als 11-jarige jongen erft hij de Oranje prinsentitel.

In de wandeling van 4,3 km door de oude binnenstad lopen de podwalkers door stadspark Valkenberg, langs het monument dat de eerste Nassaus eert, naar het Renaissance paleis dat het Kasteel van Breda ooit was. “Via verscholen hofjes en poortjes hoor je hoe Willem van Oranje in de 16e eeuw in opstand komt tegen de Spanjaarden, hoe hij de stad ontvlucht en hoe zijn zoon, opperbevelhebber Maurits, de stad herovert op de Spanjaarden. Een stadswandeling door 80 jaar oorlog, die begint en eindigt bij de rivier de Mark en je langs veel Oranjeplekken brengt”, aldus de NTR.