Noodopvang bij Breepark
Noodopvang bij Breepark Foto: COA

COA verwacht dat laatste asielzoekers voor het weekend Breepark verlaten

Door: Hanneke Marcelis Algemeen

BREDA - Op 19 maart zou de tijdelijke opvanglocatie voor asielzoekers bij Breepark sluiten. Maar omdat het COA niet voldoende opvangplekken kon vinden, werd die deadline overschreden. Inmiddels verblijven er nog zo’n 85 asielzoekers in Breepark. “We hebben goede hoop dat we ze allemaal voor het weekend elders onderdak kunnen bieden”, laat Timo Waarsenburg namens het COA weten.

Tot 19 maart had de gemeente Breda een vergunning verleend aan COA voor de opvang van asielzoekers in Breepark. Maar het lukte het CAO niet om een nieuwe verblijfsplek te vinden voor 200 asielzoekers. Zij hebben er afgelopen week voor gekozen de asielzoekers langer te laten verblijven, ondanks dat de vergunning dit niet toestaat en ook ingaat tegen eerder gemaakte afspraken tussen het ministerie en de gemeente. 

Het college voelde zich overvallen door dit bericht. “We hebben begrip voor de grote uitdagingen waar COA voor staat. Op dit moment zijn er weinig andere noodopvangplekken voor asielzoekers te vinden in Nederland. Desondanks rechtvaardigt dat niet dat afspraken eenzijdig worden geschonden en daarmee de wetten en regels die we met elkaar bepaald hebben, niet worden nageleefd. Dit raakt aan de betrouwbaarheid van de overheid”, reageerde het college op de situatie.

De gemeente heeft een voornemen tot handhavend optreden naar COA en eigenaar van het pand gestuurd. Dit betekent dat de gemeente twee weken later, vanaf 2 april, over zou kunnen gaan op handhaven. Maar dat lijkt nodig te gaan zijn. Het COA laat desgevraagd weten dat er momenteel nog zo’n 85 asielzoekers op de locatie Breepark verblijven. “We hebben goede hoop dat we ze allemaal voor het weekend elders onderdak kunnen bieden”, aldus woordvoerder Timo Waarsenburg.