Afbeelding
Foto: Paul Hermans Fotografie

Stichting Huiskat Thuiskat roept op om loslopende katten binnen te houden

Door: Michel Claessens Algemeen

BREDA - Loslopende katten zijn volgens Stichting Huiskat Thuiskat een ramp voor de natuur, zeker nu het broedseizoen voor de deur staat. Om dierenleed en milieuschade te stoppen, heeft de gemeente Breda een brief gestuurd waarin zij de gemeente vraagt zich uit te spreken tegen loslopende katten. “Wij vinden dat huisdieren, dus ook huiskatten, onder toezicht horen te zijn van hun baasjes”, laat Roel van Dijk namens de stichting weten.

Stichting Huiskat Thuiskat zou het liefst zien dat katteneigenaren het hele jaar door hun kat binnenhouden. Loslopende katten zijn namelijk een ramp voor de natuur. “Er lopen in Nederland een miljoen katten los rond die af en toe een vogeltje vangen. Naar alle waarschijnlijkheid sneuvelen er zo jaarlijks miljoenen vogels. Dat is zeer slecht voor de biodiversiteit”, legt voorzitter Roel van Dijk uit. Ook voor het welzijn van de katten zelf is het volgens hem onverstandig om ze te laten dwalen. “Als ze loslopen, is er een groot risico dat ze worden aangereden of op een andere manier gewond raken.”

Oproep aan de gemeente 

Nu het broedseizoen is aangebroken, maakt de stichting zich extra zorgen over milieuschade en dierenleed. Daarom heeft de gemeente Breda een brief gestuurd waarin zij de gemeente oproept om haar burgers er iets aan te laten doen. ‘Bij deze verzoek ik u om op korte termijn de katteneigenaren in uw gemeente te adviseren hun huiskat gedurende het broedseizoen binnen te houden’, staat er geschreven in de brief.

Aangrijpen wat helpt 

De stichting zou ook graag zien dat katten die toch naar buiten gaan een belletje om krijgen. Dit vermindert de kans dat ze een vogel vangen. “We vinden dat we alles moeten aangrijpen wat helpt, ook al is het niet optimaal. Uit onderzoek blijkt namelijk dat deze maatregelen slechts 30 tot 50 procent effect hebben. Dan is er nog steeds veel natuurschade en het helpt niet tegen de verstoring van de natuur. Ook verbetert de veiligheid van de kat er niet door.”

De stichting zegt nog geen reactie te hebben ontvangen van de gemeente Breda.