Etiket van het BredaPhoto biertje.
Etiket van het BredaPhoto biertje.

Lokale brouwers brouwen Brack(e) Kip’ passend bij fotoserie

Door: Wijnand Nijs Cultuur

BREDA/HOOGE ZWALUWE - Een echte eye catcher op BredaPhoto is het bier ‘Brack(e) Kip’. Speciaal voor BredaPhoto brouwden Ramses Bier en Brouwerij Bliksem het speciaalbier. Ze tappen het bier midden op het festival tussen de exposities.

Het bier wordt getapt in de Van Puijfelik en Backer en Rueb hallen, naast de 168 kippenportretten van Daniel Szalai. “Daar komt de naam ‘Brack(e) Kip’ ook vandaan”, zegt bierbrouwer Ramses Snoeij. “Volgens de fotograaf hebben die kippen net zoveel met technologie als met de natuur te maken, echte brakke kippen dus”, vertelt hij. “De naam is dus een combinatie van de namen van onze brouwerijen en de tech-kippen.”

Het brouwen was niet geheel zonder risico, want het BredaPhoto heeft pas sinds een paar weken groen licht gegeven. Het brouwen van een bier duurt veel langer dan dat. “We hebben het toch doorgezet want als Ramses Bier en Bliksem samen gaan brouwen, wordt het sowieso een succes, vonden wij.”

De Brack(e) Kip klinkt misschien raar, maar de smaak is volgens de brouwers erg goed. “Het is een spannend biertje, dat merk je alleen al aan de naam.” Het amberkleurige biertje is een licht oogstbier met Bramen eraan toegevoegd. BredaPhoto heeft het etiket ontworpen.