Grote Optocht Kielegat
Grote Optocht Kielegat Foto: Perry Roovers

Grote Optocht toch wel over Haagdijk, maar zonder trage loopgroepen

Door: Robbert Temmen Cultuur

BREDA - De Grote Optocht van Breda gaat op carnavalsmaandag toch door de Haagdijk. De Stichting Kielegat laat weten dat het plan om de Haagdijk te schrappen uit de optocht is aangepast.

Op sociale media barstte een storm van kritiek en verontwaardiging los. Dus besloot stichting Kielegat om met de leden van de ondernemingsvereniging Haagdijk rond de tafel te gaan zitten. Tijdens deze bespreking werd er gesproken over de basis van het probleem: hoe voorkom je dat de optocht te laat binnenkomt.

“We moesten de afweging maken om de gaten uit de optocht weg te nemen. We zagen dat er op de Haagdijk altijd veel gaten vielen”, vertelt Lucien Verhoef, voorzitter van Stichting Kielegat. De afgelopen jaren kwamen de laatste wagens veel te laat binnen. “Daardoor moesten carnavalswagens zonder verlichting in het donker de weg op.”

Tijdens het gesprek heeft Stichting Kielegat toegelicht aan de ondernemersvereniging welke afwegingen ze hebben gemaakt. “Maar tijdens deze bespreking zijn we tot een compromis gekomen.” Volgend jaar start de optocht net als voorgaande jaren op de kopse kant van de Haagdijk. Maar wel om 12.00 uur, dus iets eerder dan afgelopen jaren. Daarnaast bestaat het eerste deel over de Haagdijk alleen uit wagens.

“Wij zijn blij dat we in Breda veel loopgroepen hebben, maar die veroorzaken wel de meeste vertragingen. We hebben besloten om de loopgroepen later in te laten ritsen in de optocht.” De loopgroepen sluipen de optocht in op de hoek van de Haagdijk/Prinsenkade. “In de Haagdijk is een stopplaats waar de wagens worden gecontroleerd. Daar kunnen de loopgroepen dan inritsen. De bewoners van de Haagdijk hebben hier ook profijt van, want die kunnen langer naar de carnavalswagens kijken en wij winnen hier een uur extra mee.” Om 13.11 uur start de optocht dan voor iedereen.

Na carnaval gaan de partijen nogmaals met elkaar aan tafel om te evalueren.