Afbeelding
Foto: BAK van Boemeldonck

BAK Boemeldonck roept minister op: ‘Verruim toetsperiode basisonderwijs voor onbezorgde carnaval’

Door: Bregje Kop Cultuur

PRINSENBEEK - BAK Boemeldonck is het niet eens met de timing van de nieuwe voortgangstoetsen voor het basisonderwijs. De nieuwe doorstroomtoets, die vanaf volgend jaar in plaats van de eindtoets basisonderwijs (voorheen Cito-toets) wordt afgenomen, staat gepland in de eerste weken van februari. Daarom roept de Beekse vereniging de minster op om de periode van toetsing te verruimen. 

Eerder reageerden meerdere Limburgse carnavalsverenigingen al verontwaardigd op de data van de nieuwe eindtoets. En nu laat ook BAK Boemeldonck iets van zich horen. “Karnaval is een feest dat met alle generaties gevierd wordt. Daarbij is de jeugd bij ons enorm belangrijk, zij zijn de toekomst” aldus Thomas van Gool, voorzitter van de BAK. “Uit ervaring blijkt dat veel kinderen deze week moeite hebben om zich te concentreren op school, een slecht moment dus voor zo’n toets.”

In een reactie op de vragen van de Limburgse carnavalsverenigingen zegt het ministerie dat de scholen hun evenementenplanning moeten aanpassen. “Karnaval is echter geen ‘evenement’ dat je zomaar verplaatst, het is traditie en heeft een aanloopfase waar veel jongeren bij betrokken zijn.”

Thomas van Gool: “Verruim de weken waarin de toets afgenomen kan worden en zorg ervoor dat de vele kinderen in (met name) het zuiden van het land kunnen genieten van een onbezorgd karnaval. Zodat de tradities doorgegeven kunnen worden en natuurlijk ook de toets ongestoord op een ander moment gemaakt kan worden.”

Naast een oproep aan de minister roept de BAK ook Kamerleden op om de verruiming van de afname van de doorstroomtoets op de agenda te zetten. “Kamerlid of werkzaam bij het ministerie van onderwijs en geïnteresseerd in een werkbezoek om de karnavalstraditie te ervaren? Natuurlijk meer dan welkom in Boemeldonck in de periode vanaf 11-11.”