foto Serge Mouthaan
foto Serge Mouthaan

Wethouder: 'Bij voorkeur een collectieve koopzondag'

Economie

CENTRUM – Grootwinkelbedrijven in het Bredase winkelgebied gaan vanaf twee september iedere zondag open. Daarmee zetten ze het convenant dat het aantal koopzondag aan banden legde, buiten spel. “Als de winkels maar collectief open gaan”, vindt de wethouder.

Donderdag werd bekend dat grootwinkelbedrijven als HEMA, V&D en de Bijenkorf bij de wethouder gaan aangeven dat ze vanaf twee september iedere zondag open gaan. De wethouder heeft nog geen brief ontvangen, maar het Retail Platform Breda (RPB) geeft aan dat het onderwerp de revue is gepasseerd en er een overeenkomst is.

De bedrijven gaven in juli al aan het convenant open te gaan breken. “Het is uit economische noodzaak”, legt Jos Koniuszek uit. De voorzitter van het RPB had liever gezien dat ze het convenant hadden uitgezeten tot het einde van het jaar, maar begrijpt dat de bedrijven zo meer geld kunnen verdienen in economisch slechtere tijden.

Wethouder Cees Meeuwis (Economische Zaken, VVD) begrijpt de keuze van de ketens wel. “Als ze er maar samen uit komen en in gesprek gaan met bewoners en ondernemers”, zegt Meeuwis in een reactie. De raad besliste twee jaar geleden al dat het aantal koopzondagen werd vrijgegeven. “Sindsdien hebben we geregeld dat bezoekers van centrumbewoners een parkeerpas krijgen. Dat gaat in vanaf september”, stelt de wethouder.

“Het belangrijkste is dat ze dit in overleg met elkaar en de binnenstad bewoners doen. Ze moeten er wel uitkomen.” De wethouder geeft bovendien aan dat de voorkeur ligt bij een collectieve zondagsopenstelling. “Bij voorkeur dan de koopzondag waarop de meeste winkels open zijn. Dat zou het beste zijn voor de stad.”

Als dat niet het geval is, heeft de wethouder overigens geen inbreng. “Het is een zaak van de ondernemers, niet van ons. ”