Winkelcentrum De Berg in de Haagse Beemden. foto Wijnand Nijs
Winkelcentrum De Berg in de Haagse Beemden. foto Wijnand Nijs

'Gemeente moet eerlijk zijn over toekomst winkelcentra Haagse Beemden'

Economie

BREDA - Het merendeel van de eigenaren van winkelcentrum De Berg en de wijkraad Haagse Beemden zetten vraagtekens bij het onderzoeksrapport van de BRO over de winkelcentra in de Haagse Beemden en Tuinzigt. Dit rapport stelt dat er geen ruimte is voor een extra discountsupermarkt. “De toekomst van de winkelcentra staat op het spel.”

Mensen in de wijk
Tot op zekere hoogte is voorzitter van wijkraad Haagse Beemden, Ad Brekoo, het eens met de bevindingen van het onderzoek Visie op de boodschappenstructuur in de Haagse Beemden en Tuinzigt. Hij onderschrijft dat de winkelcentra vooral leeg staan vanwege de toegenomen mobiliteit, meer concurrentie buiten de Haagse Beemden en een gebrek aan verbinding met de wijk.

Uit onderzoek van het RHO blijkt echter dat het toevoegen van een discounter in de Haagse Beemden geen negatieve gevolgen zal hebben voor de huidige winkels in de drie winkelcentra. Bewoners die nu buiten de wijk hun boodschappen doen bij een discounter zouden juist eerder in de wijk gaan shoppen, aldus het rapport.

Onderzoeken
Over de conclusies van het rapport van BRO zijn Brekoo en Bart Boschma, die namens het merendeel van de eigenaren van winkelcentrum De Berg spreekt, dan ook minder tevreden. De voorzitter van wijkraad Haagse Beemden verwijst hierbij ook naar een eerder onderzoek van SOAB dat werd uitgevoerd in opdracht van DELA, de eigenaar van winkelcentrum Heksenwiel. “Het BRO heeft daar de eerste negen van de twaalf punten overgenomen, maar komt toch met een andere conclusie”, zegt Brekoo.

Daarnaast zou het BRO rapport zichzelf op verschillende punten tegenspreken. Op pagina 23 wordt een bevolkingsafname beschreven, terwijl er op bladzijde 16 wordt gesproken van een bevolkingsgroei. Ook zouden de genoemde vierkante meters in winkelcentrum De Donk niet kloppen.

Het idee om een normale supermarkt voor een discounter te vervangen in winkelcentrum De Berg lijkt volgens Boschma niet reëel. “Het detailhandelsbeleid van gemeente Breda staat een toename van het aantal supermarkten niet toe. De supermarktketen zullen hun posities en daarmee marktaandeel niet zonder reden opgeven. Alleen een niet rendabele winkel zal gesloten worden. Andere supermarkten zullen zich daar dan niet willen vestigen."

AH XL
Albert Heijn gaf eerder al aan niet weg te gaan uit winkelcentrum Heksenwiel. De supermarktketen heeft naar eigen zeggen twee scenario’s. Het behouden van de twee huidige winkels of het uitbreiden van de AH in winkelcentrum Heksenwiel tot AH XL. Van beide scenario’s zijn de gevolgen volgens Boschma niet onderzocht.

Brekoo vindt dat de gemeente eerlijk moet zijn of ze wel drie winkelcentra wil in De Haagse Beemden. Hij vindt de inspraak die de wijkraad tot nu toe heeft gehad onvoldoende. “In het begin werden we nauw betrokken bij het onderzoek en ook het tussentijdse conceptrapport, waar nog geen conclusies of aanbevelingen in stonden, zag er goed uit. Uiteindelijk kreeg ik een telefoontje van de wethouder dat hij geen leuk nieuws had. Erg teleurstellend, de toekomst van de winkelcentra staat op het spel.”

Zowel Brekoo als Boschma zien graag een aanvullend onderzoek naar de scenario's van Albert Heijn XL of een uitbreiding van de Albert Heijn in winkelcentrum Heksenwiel.

Wethouder Bob Bergkamp wilde geen commentaar geven op vragen over het rapport van de BRO.