De Kerstboom op de Grote Markt. foto Sjoerd Lips
De Kerstboom op de Grote Markt. foto Sjoerd Lips

Kerstmannen, kerstbomen, arrenslee en koren in winterse binnenstad

Economie weekmarkt

BREDA - De Bredase binnenstad moet vanaf december in de weekends extra feestelijk ogen. Dat gebeurt door onder meer koren in te zetten, kerstmannen te regelen en een arrensleeën te laten rondrijden waarmee bezoekers op de foto kunnen.

“Allemaal zaken die vermaak brengen, maar die geen vaste plaats in de binnenstad nodig hebben”, aldus Leo Grunberg, kwartiermaker binnenstad. Hij verwijst daarmee naar de plannen die er waren voor een ijsbaan op de Grote Markt. Die bleek er uiteindelijk niet te kunnen komen, vanwege de weekmarkt op dinsdag en vrijdag. “Die markt bleek niet verplaatst te kunnen worden, dat was het verhaal. Toen moesten we schakelen naar een alternatief programma.”

BredaNext was sinds begin dit jaar al bezig met het Winterfestival. “Wijk kregen toen het signaal dat de Grote Markt te gebruiken was, dat bleek uiteindelijk niet te kunnen”, aldus Grunberg. “Dat is iets van de gemeente, het gaat over de openbare ruimte en de afspraken die er zijn met de marktkooplui. De gemeente is eigenaar van het plein, zij bepaalt de spelregels.”

Een woordvoerder van de gemeente geeft aan dat er gesprekken zijn geweest met de marktkooplui. “Maar het is niet gelukt om in goed overleg tot een oplossing te komen. Ook zijn zij niet ingegaan op de suggesties voor een alternatieve locatie.” In een visie op de weekmarkt, die eind van dit jaar gepresenteerd wordt, gaat de gemeente naar verwachting duidelijk maken hoe met de markt wordt omgegaan tijdens evenementen. Komend jaar neemt het Glazen Huis bezit van de Grote Markt.

Volgens Grunberg zou het Winterfestival in vijf jaar moeten groeien naar een winters visitekaartje voor de stad. “Breda heeft daar het decor voor.” Komende jaren zou het festival georganiseerd moeten worden vanuit het Ondernemersfonds. “Maar wij wilden nu vast een eerste aanzet geven. Komend jaar is dan het Glazen Huis.”

Een Winterfestival moet de Bredase binnenstad aantrekkelijker maken. “En meer bezoekers trekken. In de zomer gebeurt er bijna elke week wat, in de winter is het doodstil.”  De keuze voor de Grote Markt is logisch, aldus Grunberg. “Alle wegen leiden naar de Grote Markt, het is het epicentrum van de binnenstad.”

Onderdeel van het nieuwe plan zijn ook acht grote kerstbomen op verschillende plaatsen in de binnenstad en extra feestverlichting op de Grote Markt. Ook komt er een verkiezing van de beste kerstetalage. Grunberg is druk met verdere invulling van de programmering voor de weekends, maar houdt nog wel een slag om de arm. “We zijn nog in afwachting van de vergunningen.”