Nadja Buckenberger en Tymen van Dyl.
Nadja Buckenberger en Tymen van Dyl. Foto: Wijnand Nijs

Winnaar Startup Award RoomRaccoon: ‘Blij met erkenning’

Door: Wijnand Nijs Economie

BREDA - Oprechte blijdschap bij de oprichters van RoomRaccoon na de winst van de Breda Startup Award.  “We zijn snel gegroeid, vaak gevallen, vaak weer opgestaan”, zegt een opgetogen mede-oprichter Nadja Buckenberger nadat de jury-beslissing duidelijk is geworden.

RoomRaccoon versloeg in de finale Combekk, dat gietijzeren ‘Dutch Ovens’ - pannen - maakt uit ondermeer treinrails, en Kaplock, een kapstok waarbij je je jas ‘op slot’ kunt zetten. Het uiteindelijke oordeel viel met een paar puntjes de kant van RoomRacoon op, maakte juryvoorzitter Boaz Adank na afloop duidelijk. “Elk van deze drie verdiende het om te winnen, maar we hebben gekozen voor het bedrijf dat volgens ons het meest schaalbaar is.”

Diep in de nacht
Nadja Buckenberger richtte samen met Tymen van Dijl RoomRaccoon op. Het idee voor het bedrijf ontstond toen Van Dijl zag hoek Buckenberger tot diep in de nacht bezig was met het verwerken van boekingen voor het Bliss Hotel dat zij runt in Breda. “In een klapper op de balie met een potje Typex ernaast”, vertelt de Bredase ondernemer tijdens zijn pitch voor de goed gevulde Cordial in het NAC-stadion. “Toen zijn we andere kleine hotels gaan bellen en bleek dat het overal zo gebeurde.”

Van Dijl, programmeur en meervoudig internetondernemer, ging aan de slag. Een jaar vol nieuwe releases volgde van het systeem dat onder meer boekingen van alle boekingsites afvangt en op alle plaatsen bijwerkt, maar ook zorgt voor bevestigingen en facturen aan gasten.

Hobbels
De ontwikkeling die RoomRaccoon het afgelopen jaar doormaakte was een weg vol hobbels, haalde de winnaar na afloop nog maar eens aan. “Het startup-leven gaat niet altijd over rozen. We leggen de lat hoog voor onszelf. De weg ernaartoe ziet er heel anders uit dan dat je verwacht. Ik ben heel blij met de erkenning dat we als team lekker onderweg zijn.”

Tijdens zijn laatste presentatie voor de jury én voor de zaal met ondernemers en belangstellenden, toonde Van Dijl een kaart met markers van plaatsen waar aangesloten hotels zitten. Inmiddels zijn dat er honderden. “Bij het maken van de kaart met alle hotels die we hebben aangesloten, dacht ik wel ‘we zijn echt lekker bezig’.”  

Buckenberger is nog wel eigenaar van het hotel, maar heeft ze het merendeel van de operationele zaken uitbesteed aan haar personeel. Zelf is ze druk met RoomRaccoon. “Ik vlieg vaak naar Portugal of Zuid-Afrika en ben bezig met de Duitse markt. Daar ben ik ook bezig met sales”,  vertelt ze over de internationale groei die het bedrijf inmiddels doormaakt.

Gericht op schaalbaarheid
Met welke opmerking van de jury is Van Dijl het meest blij? “We zijn zelf heel erg gedreven op schaalbaarheid.  Ik denk dat het probleem in de hotelwereld als de oplossing die wij daarvoor bieden echt heel erg daar geschikt voor zijn. Dat is echt onze drive, alles is daarop gericht. Wat we doen in Nederland is echt de proeftuin, voor wat groter kan zijn. Blij dat hele andere mensen met hele andere perspectieven daar eensgezind in zijn en bevestigen dat dit nog wel eens heel erg groot kan worden.”

Buckenberger: “Dit is heel belangrijk voor onszelf, voor ons vertrouwen en voor ons team. Er is veel veranderd afgelopen jaar, veel ups en downs. We zijn snel gegroeid, vaak gevallen, vaak weer opgestaan. Door dit te mogen winnen en daar vertrouwen voor te krijgen, dat is echt geweldig, dat je zo op de kaart wordt gezet. Dat is echt super.”

RoomRaccoon stond vorig jaar ook al in de finale. De deelname voor dit jaar kwam voort uit een nominatie van een andere partij. “Dat kregen we pas te horen toen we geselecteerd waren voor de elf pitches in de halve finale. Ik heb eerlijk uitgesproken of dit wel de bedoeling is. Weet je dat wij de vorig jaar ook bij waren? Er is toen uitgelegd dat het gaat om de beste startup, doet er niet toe dat je eerder hebt meegedaan.  Dat leek me een hele mooie uitdaging.”foto Breda Startup Award

Wethouder Boaz Adank reikt Tymen van Dyl de Breda Startup Award uit.