Hennie van de Kar.
Hennie van de Kar.

Bedrijfsuitje

Column

Werken als zzp’er heeft ook nadelen. Bedrijfsuitjes bijvoorbeeld. Die zitten er niet in. Je zult zelf iets moeten ondernemen, anders kom je nergens. Inhaken op uitnodigingen van relaties, kan natuurlijk ook.

Recent vroeg IP Visie (specialist in netwerkverbindingen, vooral glasvezel) mij om mee te gaan naar het Network Operating Center (NOC) van KPN in Hilversum. Voor een exclusief kijkje achter de schermen. Een leuke uitnodiging, georganiseerd vervoer, een informatief programma gecombineerd met een lunch; gretig zei ik ja.

Dit NOC, een van de buitenwereld afgesloten en beveiligd bolwerk, bewaakt 24 uur per dag, zeven dagen per week de verbindingen (voor telefoon, internet, sms, interactieve tv, etc.) in Nederland. Dat is niet afwachten tot ergens een kabel het begeeft, maar vooruitdenkend inspelen op piekmomenten die zich in het netwerk kunnen voordoen. Met oud&nieuw als bekendste voorbeeld; middernacht wil iedereen tegelijkertijd hetzelfde. Als we met duizenden een festival bezoeken, willen we foto's, filmpjes en berichten versturen. Tegelijk. En nu. Voor het bezoek aan het NOC vond ik dit vanzelfsprekend. Na afloop was het mij een raadsel dat dit meestal als vanzelfsprekend verloopt; er gaat zoveel goed. Acuut veranderde mijn beeld van deze telecommunicatiedienstverlener, die meestal pas in het nieuws komt als iets niet goed gaat.

Denk ik nog verder, dan raak ik ervan overtuigd dat je met een bedrijfsuitje/relatiedag als dit, credit opbouwt bij klanten/bezoekers. Daarmee verdien je de investering in tijd vast terug. Wat je daar als zzp’er mee kunt? Eens rustig nadenken over wat dit voor jou betekent? Zelf doe ik dat pas na vrijdagavond. Dan is de ontknoping van de Voice of Holland (#TVOH). Als ik uit de ‘meekijkmodus’ ben, heb ik een extra avond beschikbaar.

Het netwerk kan de berichtenhoos die dit programma veroorzaakt op Twitter en Facebook steeds aan. Aanstaande vrijdag vast ook. Daar heb ik na dit bezoek alle vertrouwen in. Het zal geen toeval zijn dat de TVOH-studio op het mediapark, zo dicht bij het NOC ligt, maar dat terzijde.