Politiek: Actie college aan late kant

Nieuws

BREDA – De actie van het Bredase college om de verschillende gemeentelijke afdelingen te laten zoeken naar mogelijke extra reserves, is bij de politiek goed gevallen. Wel vindt een aantal partijen de vraag rijkelijk laat. “Alsof Breda op een eiland zat.” Ook klinkt de roep om harde politieke keuzes.

Het college heeft besloten tot deze actie vanwege de huidige financiële crisis. Daardoor zou het kunnen dat Breda in de toekomst minder geld uit het gemeentefonds krijgt of er andere tegenvallers ontstaan. Het verzoek aan de verschillende afdelingen om te kijken of er ergens nog geld kan worden bespaard moet een extra reserve opleveren.

“Beter laat dan nooit”, stelt VVD-fractievoorzitter Hanneke van Maanen in een reactie op de plannen. “Het past bij deze tijd om wat meer de hand op de knip te houden. Deze financiële crisis gaat ons ergens raken.” Haar partij pratij is sowieso kritisch over de begroting. De VVD vindt dat de onderliggende plannen voor de door haar college gereserveerde miljoenen ontbreken. “Laten we niet eerst middelen beschikbaar stellen, en dan plannen maken.” De partij sluit niet uit dat ambities moeten worden bijgesteld.

Ook Saskia Boelema van D66 is blij met de actie. “Tot op heden deed het college of Breda op een eiland zat en de rest van de wereld niet bestond.” Haar partij vraagt zich wel af of de gekozen methode om reserves te vinden de juiste is. “Dat is de kaasschaafmethode. Er moeten politieke keuzes gemaakt worden. En dan kan het betekenen dat je dingen niet doet.”

Zo moet de discussie over de nieuwe gemeentelijke topsporthal nog gevoerd worden. “Het liefst zou dit college nog het lintje doorknippen, maar wat niet kan, kan niet”, stelt Boelema. “Nu is daar 12,4 miljoen voor gereserveerd, terwijl de raad nog geen keuze heeft gemaakt voor een scenario. Wij denken sowieso dat het voor minder kan.”

André Lips (CDA) stelt dat andere keuzes niet nodig zijn, al vindt hij ook dat het topsportcentrum wel voor minder kan. “Maar laten we eerst de risico’s die we lopen inventariseren.” Hij denkt dat bij een aantal projecten best wat te halen valt. “Ik verwacht dat er wel vijftien miljoen te vinden is.” Breda heeft nu vijftien miljoen als algemene reserve begroot.

Voor PvdA-fractievoorzitter Miriam Haagh zijn bezuinigingen niet aan de orde. “Daar is geen reden voor. We hebben een college dat een solide begroting heeft gemaakt, die goed in elkaar zit en waar voldoende reserves op staan.” Al vindt ze de stap die het college heeft gezet wel verstandig. “Om zo te kijken of je een wat grotere buffer kunt krijgen.”

Selcuk Akinci (Groen Links) vindt ‘dat het geen kwaad kan de begroting nog eens tegen het licht te houden.’ Wat hem betreft is er geen noodzaak om beleid aan te passen. “Maar als je het over de sporthal hebt, dan kan het nooit kwaad om te onderzoeken of je dat met een private partij doet. Alleen ben ik daar sceptisch over. Het risico ligt dan vaak bij de gemeente.”

Breda’97 pleit voor rust en wil afwachten wat de resultaten van het onderzoek zijn. Mieke Vossenaar: “Laten we geen paniekvoetbal spelen. Ik verwacht dat het college ons binnen een week kan vertellen wat de uitkomsten zijn, zodat we ruim voor de begrotingsvergadering de nieuwe cijfers weten.” De VVD twijfelt daar bij monde van Van Maanen aan. “De vraag is of we dan wel weten waarover we praten.”

Vanavond geeft wethouder Henk Snier een toelichting in de commissievergadering.