Essent overweegt gang naar rechter

Nieuws

BREDA – Als het aan Essent Retail Energie ligt, is een massale teruggave van teveel betaald vastrecht niet aan de orde. Mensen die in een huis wonen dat al langer dan dertig jaar is aangesloten op stadsverwarming zouden daar op basis van een uitspraak van Geschillencommissie Energie en Water recht op hebben.

Essent is het niet eens met die uitspraak, die de maatschappij wellicht duizenden euro’s kan gaan kosten. Volgens Essent-woordvoerder Bert Hendriks heeft de energiemaatschappij geen kans gehad op dit punt toelichting te geven. “De commissie heeft vier zaken gelijkertijd behandeld, op drie punten hebben wij toelichting kunnen geven, maar niet op dit punt. Wij zijn het dus niet eens met de gevolgde procedure.”
De energiemaatschappij kaart die procedure deze week eerst aan bij de Geschillencommisie. En vindt Essent daar geen gehoor: “Dan overwegen we een gang naar de rechter om de procedure te laten toetsen.”

Bredanaar Boerema slingerde de zaak aan. De geschillencommissie gaf hem gelijk in zijn zaak tegen Essent Retail Energie. Boerema betoogde dat hij via het vastrecht langer aansluitkosten had betaald dan afgesproken. Voor de Bredanaar betekent dit een terugbetaling van € 654,- over een periode van 5 jaar. Volgens het Bredase comité WoekerWarmte gaat het om een lening voor de aansluitkosten, die feitelijk na 30 jaar is terugbetaald aan Essent. “En Essent is na die periode gewoon doorgegaan met innen.”

De uitspraak van de commissie bevestigt dat veel woningen die langer dan 30 jaar op stadsverwarming zijn aangesloten ten onrechte een aansluitbijdrage via het vastrecht betaalden. Die zouden dus allemaal een dergelijk bedrag terug moeten krijgen, vindt WoekerWarmte. Daarvoor zouden ze wel zelf naar de geschillencommissie moeten stappen.

Het comité WoekerWarmte hoopte op een schikking van Essent. Die lijkt vooralsnog niet aan de orde, al laat de energiemaatschappij via woordvoerder Hendriks weten ‘inhoudelijk niets kwijt te willen over de uitspraak’.

Kees van Rhijn van comité WoekerWarmte is verbaasd over de stap van Essent. “Die verwondert mij. In de schriftelijke fase van dit geschil hebben ze al prachtig gedocumenteerd toelichting kunnen geven.”