Op de bakfiets naar Groningen Serious Request foto Serge Mouthaan
Op de bakfiets naar Groningen Serious Request foto Serge Mouthaan

Bredase Serious Request-bakfiets tegen malaria

Nieuws

CENTRUM – Tegen ambtenaren bestaat het vooroordeel dat ze lui zijn. Vrijdag bewijzen ze het tegendeel. Met elf man sterk vertrekken ze richting Groningen voor het goede doel van de 3FM actie Serious Request. Op de bakfiets naar het Noorden.

Debbie van Dijk en Joost van den Hout, twee leden van het team dat deze bizarre tocht onderneemt, zijn er klaar voor. Het weer van de afgelopen dagen maakt de tocht nog zwaarder, maar daar malen ze niet om.

“Het weer zit niet mee, maar voordat je hieraan begint weet je dat niet”, vertelt Van den Hout berustend. “We hebben ons goed voorbereid. Dekens, kruiken en warme kleding moeten ons er door heen slepen”, zegt Van Dijk.

De Bredase ambtenaren vonden Serious Request zo’n mooie sfeer in de stad teweegbrengen dat ze dit willen overbrengen naar Groningen. Van Dijk: “Het was super vorig jaar. We zijn heel vaak gaan kijken. Al hadden we maar even pauze.”

Het is de bedoeling dat ze in tweetallen een uur lang op de fiets zitten. Een op de trappers en de ander in de bak. Daarna worden ze afgelost door een ander tweetal die in een busje de bakfiets op de voet volgt.

“Ik ben vanavond aan de beurt. Ik weet niet waar ik ergens op de fiets moet stappen. Dat ligt aan het tempo”, aldus van den Hout. Ze willen Groningen maandagmiddag of in de loop van de avond bereiken.

De eerste twee fietsers worden buiten opgewacht door de Fietsband die de eerste kilometers van een vrolijke noot voorziet. Daarna staan ze er alleen voor en moeten ze de winterse elementen zonder muziekkale omlijsting trotseren.

De tocht voert langs verschillende steden. Zo doen de ambtenaren onder andere Waalwijk, Den Bosch, Oss, Arnhem en Meppel aan. In elke gemeente moet de ‘geldbak’ gevuld worden als donatie voor de strijd tegen malaria.

Van Dijk: “We hebben een streefbedrag van 10.000 euro, maar dat is misschien iets te ambitieus. Alles wat we ophalen is mooi mee genomen.”

Burgemeester Van der Velden schiet ze te hulp en overhandigt samen met alle andere medewerkers van de gemeente een enveloppe met een bedrag van 4500 euro. Voor het vertrek zitten ze al op de helft.

De bakfiets staat inmiddels in de startblokken en de Fietsband is al in beweging. Massaal kijken de collega’s naar de eerste schreden die actievoerders zetten. Sommigen schudden hun hoofd vol ongeloof, maar ook vervuld met trots.

Van den Hout zegt nog even dat het gaat om een prachtig doel en de schitterende opzet van de actie van 3FM. Maar hij wil ook gewoon een stukje Brabantse gezelligheid meebrengen naar het hoge Noorden.