Dodenherdenking in het Valkenberg. Maandag 4 mei 2009. foto Guido van der Kroef
Dodenherdenking in het Valkenberg. Maandag 4 mei 2009. foto Guido van der Kroef

Dodenherdenking dit jaar voor 'Vrijheid Wereldwijd'

Cultuur

BREDA – Ook dit jaar worden de burgers en militairen herdacht die sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog zijn omgekomen tijdens oorlogssituaties of vredesmissies. Op dinsdag 4 mei zijn er in en rond Breda verschillende herdenkingssamenkomsten. Het thema dit jaar is 'Vrijheid Wereldwijd'. Een overzicht van de plechtigheden.

Breda
De aanvang in Park Valkenberg is 19.30 uur. Na een kort welkomstwoord door voorzitter Betty Adank zal Burgemeester Peter van der Velden een toespraak houden en een krans leggen bij het monument ‘De Vlucht’. Ook zullen zes leerlingen uit groep 7 van de Montessorischool bij de plechtigheid aanwezig zijn.

Om 19.50 uur zullen de Klokkenluiders Gilde Breda de klokken luiden, waarna P.M. Janowski de Last-Post zal doen klinken. Om precies 20.00 uur zal het twee minuten stil zijn.

Daarna zal de Postharmonie Breda de volksliederen van Nederland, België, Canada, Groot Brittanië en Polen spelen. Er is dan een persoonlijke gelegenheid voor het leggen van bloemen. De Stichting 4 mei Dodenherdenking Breda zal als afsluiting een krans leggen.

Om 20.45 uur zal in de Grote Kerk een concert plaatsvinden van Monique Heidema (cello) en Jelena Bazova (piano). Dit gratis concert zal tot 21.30 uur duren.

Prinsenbeek
Ook in Prinsenbeek is dodenherdenking een traditie. Om 19.00 uur zal een plechtigheid plaatsvinden in de kerk op de Markt. Zowel de pastor als dominee zijn hierbij aanwezig.

Om 19.30 uur gaan de aanwezigen in optocht naar de Vredeskapel aan de Kapelstraat.Na de twee minuten stilte zal het Poolse en Nederlandse volkslied gespeeld worden. Wethouder Bob Bergkamp zal een krans leggen bij de Vredeskapel. Na afloop is er koffie in de hal van de kerk.

Ulvenhout
In Ulvenhout loopt Harmonie Constantia vanaf 19.40 uur naar het Wilhelminaplein. Daar aangekomen spelen zij wat, waarna de kranslegging begint. Wethouder Saskia Boelema zal namens de gemeente een krans leggen. Ter afsluiting van de twee minuten stilte, zal het Wilhelmus gespeeld worden.

Na de herdenking is er koffie en thee in De Donk. Ook kan men met uitleg van de Ulvenhoutse Toon Goos aan de hand van fotomateriaal karakteristieke panden in Ulvenhout van rond de oorlogstijd bekijken.

Bavel
In Bavel zal er om 19.00 uur een gebedsdienst in De Maria Hemelvaartkerk plaatsvinden. Om 19.45 uur zal De Harmonie Caecilia Bavel zich opstellen voor de ingang van de kerk. Nadat Anton Stoffels namens de Dorpsraad Bavel een welkomstwoord heeft gesproken, volgen de twee minuten stilte.

Na het spelen van het Nederlands en Poolse volkslied door de Harmonie en het zingen van volksliederen door AmBiCius, worden er kransen gelegd bij het Pools monument bij de kerk.

Ter afsluiting wordt er om 20.00 uur een kop koffie gedronken in het Cultureel Centrum "'t Klooster", op het Jack van Gilsplein te Bavel.

Teteringen
Om 19.00 uur zal in de Willebrorduskerk in Teteringen een algemene Herdening plaatsvinden. Na afloop van de twee minuten stilte, zal de kranslegging plaatsvinden bij het graf van Dr. Hein Hoeben.