http://www.bredavandaag.nl/nieuws/politiek/2010-10-12/vvd-reis-zuid-afrika-niet-goed-bezuinigingstijdfoto Erik Eggens
http://www.bredavandaag.nl/nieuws/politiek/2010-10-12/vvd-reis-zuid-afrika-niet-goed-bezuinigingstijdfoto Erik Eggens

Geen extra raadslid naar Zuid-Afrika

Politiek

BREDA – Er gaat geen extra raadslid mee naar Zuid-Afrika. In totaal vertrekken 6 deelnemers richting de Afrikaanse stad Ekurhuleni. Dat luidt donderdag het advies van het college van burgemeester en wethouders.

De VVD hekelde de keuze om een extra raadslid mee te sturen. Ook vroegen de liberalen zich af of in tijden van bezuinigingen dit wenselijk was. In antwoorden op de vragen van de partij laat het college weten dat er geen behoefte is aan een vervanger voor burgemeester Peter van der Velden. Volgens het stadsbestuur wordt hierdoor 1450 euro bespaard.

Het college zegt dat de totale kosten voor de 6 deelnemers ruim 10-duizend euro zijn. Een groot deel van het totale kostenplaatje wordt vergoed door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en het LOGO South programma.

Het bedrag dat door de VNG en het LOGO South wordt gefinancierd ligt op 7300 euro. In totaal is gemeente zelf 2900 euro kwijt aan de reis naar Zuid-Afrika.

‘De gemeente betaalt de reiskosten van de twee deelnemende raadsleden plus het deel van de verblijfskosten. Het gaat per raadslid om 1450 euro per raadslid. Dat 1,7 procent van het totaalbudget van het Mondiaal Beleid 2010’, zo meldt het college.

Verder is het stadsbestuur van mening dat de reis van de wethouder Wilbert Willems, directeur Harry Reininga van woningcorporatie Singelveste, twee ambtenaren en twee raadsleden (Miriam Haagh van de PvdA en Marianne de Bie van D66) ‘absoluut een vereiste is’.