Bredanaar wint scriptieprijs met bezuinigingstips

Algemeen

BREDA - Ben de Swart heeft gisteren de Avans scriptieprijs gewonnen. De prijs, speciaal voor de studenten van Avans hogescholen, werd aan de Bredase student uitgereikt voor zijn scriptie over bezuinigingsmaatregelen bij het Havenziekenhuis te Rotterdam.

De Swart onderzocht bij het ziekenhuis in de havenstad of het steriliseren van de instrumenten op een efficiëntere manier kon. “Daling van de kosten en behoud van kwaliteit waren hierbij de belangrijkste voorwaarden voor het ziekenhuis”, legt de, inmiddels afgestudeerde, student uit. Nu gebeurt het steriliseren van de medische hulpmiddelen nog door het ziekenhuis. Maar Swart kwam tot de conclusie dat ze dit beter kunnen uitbesteden. “Het ziekenhuis heeft mijn advies opgevolgd en is inmiddels in opzoek naar een bedrijf dat de taken kan overnemen”, voegt De Swart trots toe.

Gezondheidszorg
Er waren naast De Swart waren er nog drie andere genomineerden. Het onderwerp bij alle genomineerden had iets te maken met gezondheidszorg. “Dat was puur toeval. Ze gingen wel allemaal over de zorg, maar hadden alle vier een hele andere invalshoek”, aldus Astrid Damen van Avans Hogescholen. Alle vier de scriptieschrijvers maakten kans op een geldprijs van 1500 euro.

De Swart gaat de gewonnen geldprijs gebruiken voor de verbouwing van zijn huis. Inmiddels is de student afgestudeerd als bedrijfseconoom en werkzaam bij het Erasmus ziekenhuis Rotterdam. “Mijn taak is in het ziekenhuis om te kijken hoe er efficiënter gewerkt kan worden en waar er kan worden bezuinigd. Door mijn scriptie ben ik erachter gekomen dat ik de ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg in Nederland ongelooflijk interessant vind”, legt De Swart uit.